Ginebra

L'OMS crida a convertir en espais lliures de fum de tabac tots els locals públics

Els locals públics tancats haurien d'estar completament lliures de fum de tabac. Ho diu l'OMS, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac. Considera que és l'única manera de protegir la salut dels que s'exposen als efectes devastadors de l'aire contaminat pel fum de les cigarretes. Una situació que es pot considerar encara més greu, en els col·lectius més dèbils. Precisament a Catalunya, Salut estudia elaborar un decret o una norma per omplir els buits de la llei antitabac per protegir els menors i els treballadors dels locals de menys de 100 metres quadrats. La consellera Marina Geli, diu que cal consens. Segons, l'OMS el 2015 la mortalitat per tabaquisme superarà la de la sida en un 50%.

Actualitzat
Un fumador passiu rep l'exposició al tabac en qualsevol lloc on estigui permès fumar, "no hi ha nivells d'exposició que no afectin els fumadors passius". Per aquesta raó, l'Organització Mundial de la Salut, crida a la prohibició total del tabac en els llocs públics i laborals tancats.

Amb aquest missatge, l'OMS pretén que molts països on encara no hi ha normes que regulin el consum de tabac als espais públics es posin a treballar. "Molts països ja han reaccionat, però jo animo tots els que encara no han fet aquest important pas per protegir la salut, que es basin en les lleis per convertir els locals públics en edificis 100% lliures de fum", ha assegurat la directora general de l'OMS, la doctora Margarte Chan.

Actualment, es coneixen 4.000 productes químics que componen el tabac, dels quals, 50 produeixen càncer. A més, l'exposició dels fumadors passius al fum crea greus problemes respiratoris i cardiovasculars que provoquen la mort prematura en el cas dels adults i malalties cròniques en els nens, com l'asma.

Segons l'OMS, uns 200.000 treballadors moren cada any com a conseqüència de la seva exposició al fum del tabac en els llocs de feina. Igualment, 700 milions de nens, gairebé la meitat de la població infantil del món, respiren habitualment a casa aire contaminat pel tabac.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut