Exemplar de la traducció al català de 'Banksy, l'art trenca les regles', davant d'un mural dedicat a l'autor al Parc de les…
Exemplar de la traducció al català de 'Banksy, l'art trenca les regles', davant d'un mural dedicat a l'autor al Parc de les Tres Xemeneies (ACN)
Barcelona

L'obra de Banksy, el misteriós grafiter, en un llibre traduït per primer cop al català

Editorial Mediterrània tradueix "Banksy, l'art trenca les regles", una introducció a l'obra i la figura de l'artista

RedaccióActualitzat

El llibre "Banksy, l'art trenca les regles" és la primera obra que s'edita en català i castellà sobre l'artista britànic, del qual encara no se'n sap la identitat.

Hettie Bingham és l'autora del llibre que l'editorial Mediterrània publica després de comprar els drets a la Fira del Llibre infantil i juvenil de Bolonya. L'obra, no oficial, explora des dels seus inicis els anys 90 a Bristol fins a les exposicions a peu de carrer, i reflexiona sobre si la il·legalitat ha d'estar lligada a l'art urbà. L'editora Montse Costas creu que l'art de Bansky aporta això:

"Obre interrogants. Ha contribuït a fer-se preguntes a persones que potser no estaven a prop de l'art, que potser no anaven a museus. Potser, fins i tot, hi ha gent que no sap ni el seu nom, ni qui ha pintat aquell grafiti, però porta una samarreta amb una de les seves obres perquè li ha frepat, perquè li ha semblat que tenia un missatge potent."

Per a l'editora, Banksy és molt més que un artista reconegut a tot el món, també és un activista provocador, crític i innovador que veu el món com el seu llenç i altaveu.

 

♦ Banksy denuncia amb un mural davant l'ambaixada francesa l'actuació policial al campament de Calais

 

Les obres de denúncia de l'artista omplen les parets urbanes de mig món, amb imatges recurrents com rates, metàfora dels banquers i corruptes, soldats o policies.

 

 

L'obra, de petit format, es publica en un moment en el qual el grafiter torna a tenir rellevància internacional. Fa tres dies es va anunciar que estava darrera d'un hotel a Cisjordània, amb vistes al mur que separa la part israeliana de la palestina i on les habitacions estan decorades amb obres de l'artista britànic i altres artistes anònims.

 


El grafiter originari de Bristol "és una figura polièdrica i contradictòria", ha dit Costas, ja que al mateix temps que fa obres de gran contingut social, com els seus grafits en la franja de Gaza, també ha hagut de fer treballs remunerats, com la portada del disc "Think Tank" de la banda anglesa Blur.

 

 

Banksy és potser el grafiter més famós del món, malgrat que no es coneix pràcticament res de la seva identitat. Ha creat un estil propi que ha estampat en les parets de ciutats com Los Ángeles i Bristol, a més d'haver exposat en algunes de les millors galeries del món, com el Tate Modern de Londres.

 

♦ El grafiter Banksy crea un parc temàtic parodiant Disneyland

 

 

Anar al contingut