Madrid

Llum verda al Congrés a la reforma electoral que garanteix que unes terceres eleccions no caurien el dia de Nadal

El text garanteix que, en cas que s'hagin de tornar a repetir els comicis, s'escurci la campanya electoral i es redueixin les despeses

Actualitzat

El ple del Congrés ha aprovat la reforma de la llei electoral perquè si hi hagués terceres eleccions, no caiguin el dia de Nadal. Podem i Esquerra han acusat el PP d'haver provocat aquesta situació i reclamaven una reforma més profunda de la llei però el PP i el PSOE han defensat que és una mesura puntual. 

Amb els vots del PP, PSOE i Ciutadans s'ha aprovat reduir a la meitat les despeses electoras dels partits i retallar un 30% les seves subvencions en el supòsit que s'hagin de convocar terceres eleccions. Les tres formacions han pactat una esmena a la reforma de la Llei Electoral per evitar que aquestes hipotètiques eleccions se celebressin el dia de Nadal, d'acord amb la llei actual.

Amb la reforma aprovada ara, el límit màxim que poden incòrrer els partits en campanya es redueix també a la meitat i les campanyes electorals en cas de repetició només duraran una setmana. També es redueixen un 30% les subvencions que reben els partits en funció dels vots i els escons.

Pablo Iglesias creu que s'ha perdut una oportunitat d'or per reformar el sistema. Podem i ERC han presentat una altra bateria d'esmenes per reformar en profunditat el sistema electoral, tot i que no han tirat endavant. Units Podem proposava un congrés amb 400 diputats per millorar la representativitat i reconèixer el dret a vot als 16 anys. També preveien suprimir que el vot dels espanyols residents a l'estranger s'hagi de sol·licita, facilitar el vot de les persones amb discapacitat així com que els ciutadans de la UE, a més de poder votar en les municipals , puguin ser escollits.

ERC, per la seva banda, també demanava implantar el dret a vot a partir dels 16 anys així com suprimir la jornada de reflexió i prohibir publicar enquestes els últimes dies de campanya per "anacrònics". També defensava un sistema de votació electrònica per als residents a l'estranger, un únic enviament de paperetes per part de tots els partits i que la propaganda electoral de les formacions polítiques també es difongués als mitjans de comunicació privats. A més, proposaven escollir directament els diputats de les diputacions provincials i que la circumscripció fos autonòmica i no nacional en les eleccions al Palament Europeu.

Ara les esmenes aprovades pels grups majoritaris passaran al Senat i seran aprovades a finals d'octubre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut