"Txelis" ha demanat perdó públicament a les víctimes del terrorisme
L'exdirigent d'ETA José Luis Álvarez Santacristina, "Txelis", en una imatge d'arxiu
San Sebastià

L'exdirigent d'ETA Txelis participarà en els cursos d'estiu de la UPV, amb l'oposició del delegat del govern al País Basc

L'exdirigent d'ETA José Luis Álvarez Santacristina, "Txelis", impartirà una ponència en un seminari titulat "Perdonar per viure", en els cursos d'estiu de la Universitat del País Basc (UPV-EHU), el 29 de juny a Sant Sebastià. La consellera d'Educació, Universitats i Investigació, Isabel Celaá; el rector de la Universitat del País Basc, Iñaki Goirizelaia, i el director dels cursos, Juan Luis de la Costa, han presentat avui a Sant Sebastià la 31 edició de la universitat estival basca. En el programa figura la intervenció de l'exdirigent d'ETA penedit.

RedaccióActualitzat
La ponència que impartirà Álvarez Santacristina —que a més és llicenciat en Filosofia i Teologia— porta per títol "Demanar perdó des del patiment de les víctimes", i després participarà en una taula rodona moderada pel periodista Mariano Ferrer.

Álvarez Santacristina, que es va penedir del seu passat en la direcció d'ETA i va demanar perdó a les víctimes, va ser expulsat de l'organització terrorista el 1998 i és un dels reclusos acollits a la denominada "via Nanclares".

De la Cuesta, el director dels cursos, ha dit que no té "cap por" a l'oposició que pugui sorgir per la presència d'aquest històric exdirigent d'ETA, tot i l'experiència recent del rebuig per part del PP i del govern a la participació d'una altra penedida de l'organització terrorista, Carmen Gisasola, al Congrés de Memòria i Convivència que se celebra aquesta setmana a Bilbao.

José Luis Álvarez Santacristina, nascut a Sant Sebastià el 1953, va ser considerat un dels ideòlegs de l'organització fins a la seva detenció a Bidart (França) el 1992, juntament amb el llavors cap d'ETA, Francisco Mujika Garmendia, "Pakito", i Joseba Arregi, "Fitipaldi".

Després de la seva extradició a Espanya el 1997, va ser sotmès a tres processos judicials pels quals se li van imposar condemnes que sumen gairebé 90 anys de presó.

Després de la seva renúncia a les activitats terroristes, expressada per carta a la direcció d'ETA el 1993, es va pronunciar en nombroses ocasions contra la línia oficial de la banda, com quan es va oposar al segrest i assassinat del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco.

Txelis, que va viure a la presó un procés de conversió religiosa, va publicar el 1998 una carta crítica amb l'estratègia d'ETA, que va respondre expulsant-lo de la banda juntament amb la mateixa Carmen Gisasola, que donava suport a les seves tesis.

El 2008, Álvarez va ser expulsat també del col·lectiu de presos d'ETA (EPPK) per no sotmetre's a les seves directrius, i a l'octubre del 2010, el jutge de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional José Luis Castro va aprovar la proposta d'Institucions Penitenciàries perquè pogués sortir unes hores de la presó de Nanclares de la Oca per participar en un curs. Actualment està internat a la presó guipuscoana de Matutene.

El delegat del govern espanyol al País Basc, Carlos Urquijo, ha expressat la seva oposició al fet que Txelis imparteixi una ponència en els cursos d'estiu de la universitat, "per molt penedit que estigui".

El delegat ha recordat que Txelis no està en llibertat condicional, sinó que està acollit a un règim especial, i que actualment té autorització per sortir de la presó a treballar però "no per a altres coses".

Així, per poder participar en la ponència dels cursos d'estiu, ha de comunicar a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, que és l'òrgan competent per denegar o autoritzar el permís, que l'opinió del govern és "desfavorable" perquè se li concedeixi un permís per assistir a aquesta ponència.

Anar al contingut