Les tempestes solars van escombrar l'atmosfera de Mart

Alberto AlcántaraActualitzat

L'agència espacial NASA han desvelat el misteri de l'atmosfera de Mart: el Sol és el culpable de la seva progressiva desaparició, de manera que el planeta que una vegada va ser com la Terra, va esdevenir un desert fred i sec.

Els científics pensen que la pèrdua de la major part de l'atmosfera a causa d'un vent solar molt intens s'hauria produït entre 4.200 i 3.700 milions d'anys enrere, moment fins al qual l'aigua era molt abundant a la superfície marciana. Després d'aquest període, l'erosió atmosfèrica s'ha alentit.

Les noves dades han estat proporcionades per la sonda MAVEN (evolució de l'atmosfera i els volàtils de Mart). El 8 de març, la sonda MAVEN va captar com una tempesta solar provocava aquest mateix efecte d'escombrat.

A diferència de la Terra, Mart no té un escut magnètic global per protegir-se, i això el fa vulnerable a la radiació ultraviolada i d'alta energia que produeixen les explosions solars de gas i partícules magnètiques.

Pel que fa a l'evolució de l'aigua, els científics tenen dues hipòtesis: o es va escapar a l'atmosfera o bé està atrapada en el gel sota la superfície del planeta.

La investigació ajudarà als científics a comprendre millor com Mart va evolucionar d' un món que podria haver albergat vida en el passat al planeta inhòspit de l'actualitat, amb el dubte de si la hipotètica vida estaria genèticament relacionada amb la vida terrestre o tindria un origen independent.

Segons l'investigador Steve Jakosky, cap de la missió MAVEN, aquestes preguntes sobre la vida i el clima i la història del planeta en el seu conjunt són el centre de l'exploració.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut