Margarita Robles, diputada del PSOE al Congrés, en la resposta a Mariano Rajoy (EFE)
Margarita Robles, diputada del PSOE al Congrés, en la resposta a Mariano Rajoy (EFE)
Madrid

Les rèpliques a Rajoy: entre el rebuig a la mediació i la petició d'un referèndum

La resposta de l'oposició al Congrés dels Diputats ha anat des la negació a la mediació, de PSOE i Cs, al reclam d'un referèndum pactat, de Podem. Els grups catalans exigeixen diàleg

RedaccióActualitzat

La diputada socialista Margarita Robles ha rebutjat qualsevol mediació que no sigui la del mateix Congrés dels Diputats. Ho ha dit en resposta al discurs de Rajoy, en la seva compareixença davant el ple, a petició pròpia, l'endemà de la compareixença de Puigdemont al Parlament. Robles ha dit que no es poden acceptar suposades declaracions unilaterals que deixen fora una part de la població. Però Robles també li ha dit a Rajoy que la seva compareixença arriba tard:

"Aquesta compareixença l'hauria d'haver fet el 2 d'octubre."


Pablo Iglesias, Podem

El diputat de Podem Pablo Iglesias ha demanat que no s'apliqui l'article 155.

"Li demano que no s'apliqui el 155 i que es posi al capdavant d'una negociació. Deixi de trencar Espanya."

Iglesias ha advertit Rajoy sobre la relació entre Albert Rivera i Aznar:

"Desconfiï d'Albert Rivera. Rivera és la veu de José María Aznar, i sàpiga que Aznar no l'estima, a vostè. Rivera és l'operador polític d'Aznar en la crisi."


Albert Rivera, Ciutadans

Albert Ribera, de Ciutadans, ha dit que aquest dimarts va ser un dia molt trist per a aquells catalans que volen seguir sent espanyols i europeus. Ha dit que es va veure un Parlament convertit en un teatre on van voler donar un cop a la democràcia espanyola, i així, diu, és com s'ha de tractar. Ha reclamat a Rajoy la defensa de la llei.

"Hem d'actuar sense complexos, amb fermesa i prudència per fer complir la Constitució. Estem obligats a ser els primers a defensar la llei. No podem dialogar amb aquells que estan trencant la llei. No podem fiar a un mediador internacional el que correspon a aquesta cambra i al poble espanyol."

Rivera ha qualificat de xantatge la maniobra de Carles Puigdemont.

"M'agradaria que el requeriment de Rajoy fos contestat per Puigdemont al cap de poques hores, però això és ingenu, no passarà. Puigdemont ja està fent xantatge."

També ha respost a Iglesias.

"Ens hem de posar en marxa. Els espanyols ens hem de donar la mà. I ja sé que a alguns, senyor Iglesias, els molesta això. No tinc cap complex a compartir diagnòstic amb Aznar, Felipe González o amb qui sigui."


Joan Tardà, ERC

En la rèplica d'ERC a Rajoy, Joan Tardà ha criticat Felip VI per legitimar, diu, la repressió que el govern de Rajoy va fer el diumenge 1 d'octubre contra gent pacífica. Tardà ha parlat també de democràcia i consentiment.

"A la bandera del dret a decidir s'hi sumarà la bandera de l'amnistia i això acabarà amb el seu govern, perquè la societat espanyola no ho permetrà, i tampoc la catalana."

Tardà ha afegit que el govern de Rajoy està disposat a tot, fins i tot a no desautoritzar el diputat Pablo Casado.

"Esteu disposats a tot, fins i tot a recordar-nos que vam tenir un president que va ser afusellat."


Carles Campuzano, PDeCAT


En el torn de Carles Campuzano, del PDeCAT, el diputat català ha començat condemnant la violència policial de l'1 d'octubre i ha demanat la dimissió del ministre de l'Interior.

"Com pot ser que ningú s'hagi disculpat?"

Campuzano ha demanat a Rajoy que aturi el "discurs incendiari" i ha recorda el de Pablo Casado que va dir que Puigdemont podia acabar com el president Lluís Companys. I s'ha referit la l'oferta de diàleg i mediació de Puigdemont.

"Aprofiti l'oportunitat que va oferir Puigdemont. Potser sigui l'última."


Aitor Esteban, PNB

El diputat Aitor Esteban, en la rèplica del PNB, ha criticat la gestió de l'1-O per part del govern de Rajoy.

"No ajuda qualificar els esdeveniments a Catalunya com a cop d'estat. No ho és. L'1-O hi va haver gent normal de diferent ideologia."

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut