Rajoy al Congrés, 11 d'octubre

Rajoy: "No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència" 

El president del govern espanyol ha acusat els governants de Catalunya de perpetrar "un atac deslleial i molt perillós"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat el govern català d'atacar les institucions i la convivència ciutadana. Ho ha fet durant la seva compareixença davant el ple del Congrés dels Diputats, a petició pròpia, l'endemà de la compareixença de Puigdemont al Parlament.

"Els governants de Catalunya han utilitzat la seva posició institucional per perpetrar un atac deslleial i molt perillós contra la nostra Constitució, la unitat d'Espanya, el mateix Estatut de Catalunya i la convivència pacífica entre els ciutadans."  

La intervenció inicial de Rajoy ha durat gairebé 40 minuts, durant els quals també ha descartat que, en la situació actual, hi pugui haver cap mediació entre la Generalitat i el govern espanyol:

"No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat."

Amb tot, el president del govern espanyol ha agraït "la preocupació i l'interès als nombrosos mediadors que durant aquests dies s'han ofert per col·laborar a buscar una sortida a aquesta situació". La majoria, ha remarcat, ho han fet "amb bona intenció".

Segons Rajoy, el referèndum de l'1 d'octubre va ser una comèdia contra la democràcia que formava part d'una estratègia per imposar la independència:

"[L'1-O] va ser l'últim episodi d'una estratègia per imposar als catalans una independència que la volen uns quants i no convé a ningú".

 

"Votar contra la democràcia i al marge de la democràcia no és democràcia. La farsa de l'1 d'octubre no va ser un exercici democràtic, va ser un exercici contra la democràcia."

Encara sobre l'1-O, Rajoy ha acusat el govern català de ser l'únic responsable dels fets que s'hi van produir:

"Ningú no es pot sentir feliç o satisfet ni de la imatge que es va donar, ni de la farsa de les votacions, ni de les grolleres manipulacions que es van fer contra la policia i la Guàrdia Civil. Res d'això no hauria d'haver passat, però convé no oblidar que els únics responsables són aquells que es van entestar a mantenir aquella convocatòria sabent que era inviable."

El president del govern espanyol també ha denunciat la persecució que han patit aquells que discrepaven amb l'1-O i ha volgut tenir paraules de reconeixement als jutges i fiscals de Catalunya, i per als integrants de les forces de seguretat.

"He d'agrair en nom de tots els espanyols a qui, de manera exemplar i en condicions molt difícils, ha complert amb el seu deure de protegir el bé comú. Em refereixo als jutges i fiscals, però també a la policia i la Guàrdia Civil."

Per resoldre la situació actual, Rajoy defensa que cal "retrobar aquella Catalunya mestissa que tant ha contribuït al benestar i al progrés d'Espanya".

"Hem de comptar amb el catalanisme pactista i integrador que ha donat a Catalunya els seus millors moments. El que ha tingut sempre una visió integral del seu país, i ha aconseguit fer universals els seus assoliments. L'Espanya d'avui no es pot entendre sense la contribució d'aquest catalanisme constitucional i europeista, que va ser col·laborador necessari en els nostres èxits col·lectius."

Rajoy ha acabat el seu discurs a la tribuna del Congrés dels Diputats assegurant que "l'Espanya que avui pateix pel que està passant és una Espanya que estima Catalunya, que la sent com una part fonamental d'ella mateixa, amb la seva llengua pròpia, la seva cultura i la seva manera de ser."

Una Espanya que ha definit com a "integradora, amable i serena", a la qual ha volgut fer un reconeixement per haver sortit al carrer "per proclamar espontàniament el seu patriotisme".

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut