Washington

Les possibilitats que Mart sigui habitable es redueixen per la troballa de perclorat

La sonda "Phoenix" de l'Agència Espacial Nord-americana ha detectat a Mart restes de perclorat, una substància d'alt contingut oxidant que redueix les possibilitats que el planeta pugui ser habitable. Aquestes són conclusions d'unes primeres proves realitzades per la sonda, que hauria trobat aquest component, tot i que encara no es vol descartar que la troballa hagi estat causada per una contaminació terrestre.

Actualitzat

Després de l'eufòria desencadenada per la troballa d'aigua a Mart, els indicis de perclorat detectats aquesta setmana han estat un autèntic daltabaix per a l'agència nord-americana. Si es confirma l'existència de perclorat en aquesta regió de Mart (una regió que ocupa el 25% de la superfície del planeta) quedarien molt lluny les possibilitats d'establir si el planeta reuneix les condicions per al desenvolupament de vida microbiana.

El perclorat s'utilitza, entre d'altres coses, en pirotècnia, elaboració d'explosius i en els combustibles de coets. És per aquest motiu que s'especula amb la possibilitat que es tracti de restes de la combustió dels motors de la mateixa nau exploradora, la qual cosa suposaria la primera mostra de pol·lució a Mart causada per l'home.

La NASA ha anunciat que realitzarà més proves, amb l'objectiu de discernir definitivament l'origen del perclorat. En cas que, finalment, la substància es trobés en el sòl del planeta vermell, aquest seria bastant hostil per a acollir-hi vida. L'agència nord-americana, però, s'ha negat a qualificar el perclorat com a perjudicial per a la vida. El cap de la investigació, Peter Smith, ha assenyalat que era "molt sorprenent" la presència d'aquesta substància.

Aquests darrers descobriments han fet que la NASA hagi decidit ampliar la missió cinc setmanes més, per intentar anar més enllà en la recerca d'aigua i descobrir si, en algun moment, el planeta va ser capaç d'acollir vida. Això suposarà un increment de dos milions de dòlars en el cost de la missió (només portar la nau al planeta vermell ja en va costar 420).

Anar al contingut