Brussel·les

Les cinc regions amb una taxa d'atur més alta de la Unió Europea són espanyoles

Es tracta d'Andalusia, Canàries, Ceuta, Extremadura i Castella la-Manxa, on la taxa d'atur està entre el 35 i el 29%

RedaccióActualitzat

L'atur és un dels principals problemes que afronta la Unió Europea (UE) i que més preocupa als ciutadans. Les dades mostren una certa millora. Segons l'últim informe de l'Eurostat, la taxa d'atur del 2014 va baixar a gairebé totes les regions europees i ho va fer de mitjana mig punt percentual.

En aquest mapa es poden veure, en un color blau més fosc, les regions que més han reduït la taxa de desocupació. Destaca Catalunya, tot l'arc Mediterrani, i també el sud d'Espanya. S'ha de tenir en compte, però, que la taxa en aquestes zones era molt més alta que en d'altres d'Europa on l'atur ha disminuït menys. Per això, tot i que estan entre les regions amb un descens més pronunciat, continuen tenint taxes molt elevades.

Tot i això, es mantenen grans diferències. Praga, a la República Txeca, o Oberbayern, a Alemanya, registren un atur del 2,5%, mentre que les regions amb més atur arriben al 35%. Entre les onze zones amb més desocupació les cinc primeres són d'espanyoles. Són Andalusia, Canàries, Ceuta, Extremadura i Castella la-Manxa, que tenen un atur d'entre el 35 i el 29%. Completen la llista quatre regions gregues i en vuitena posició, Melilla.

Catalunya està per sota amb una taxa d'atur del 20%, 2,8 punts menys que l'any anterior. Tot i això dobla la mitjana de la taxa registrada a la Unió Europea que és del 10%. A Espanya la taxa de desocupació va ser una mica superior al 24%, 1,7 punts percentuals menys que l'any anterior.

Pel que fa a l'atur dels joves d'entre 15 i 24 anys, la taxa catalana va ser del 47%, amb una reducció de tres punts percentuals. A escala espanyola, la xifra és del 53%, amb una baixada de 2,3 punts respecte 2013.

Els resultats més preocupants són els que fan referència als aturats de llarga durada.  A Catalunya la taxa supera el 56% i lluny de disminuir, la taxa ha augmentat en l'últim any prop de 4 punts. La taxa espanyola és inferior i va fregar el 53%, 3,2 punts més que l'exercici anterior. Les dues xifres són superiors a la mitjana europea, que es va situar el 2014 en el 49%. Les regions amb una taxa més baixa són Ovre Norrland, a Suècia, i Bucuresti-Ilfov a Romania, que estan en el 15 i en el 16% respectivament. L'altra cara de la moneda és Grècia, que concentra les regions amb més aturats de llarga durada amb xifres que arriben al 77%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut