Madrid

L'economia espanyola creix només un 0,1% en el segon trimestre i deixa la taxa interanual en l'1,8%

L'economia espanyola va créixer només un 0,1% en el segon trimestre de l'any, la pitjor taxa intertrimestral dels últims quinze anys. La taxa interanual queda situada així en l'1,8%. Segons l'Institut d'Estadística, aquest baix increment es deu bàsicament al menor creixement de la demanda interna, d'un 1,5, i a una forta caiguda de la construcció, de fins a 2,4 punts. En canvi, el sector exterior ha recuperat els registres positius per primera vegada des del 2001, amb una aportació del 0,3. L'INE també ha revisat les xifres del creixement del primer trimestre, que rebaixa una dècima, fins al 2,6%. Pel que fa a l'ocupació, entre els mesos d'abril i juny ha avançat un 0,4%, que equival a gairebé 70.000 llocs de treball.

Actualitzat

La pitjor xifra en quinze anys. El producte interior brut espanyol no registrava una taxa intertrimestral tan baixa, de només una dècima, des del tercer trimestre del 1993, quan va experimentar un creixement zero. Es tracta d'un creixement intertrimestral dues dècimes per sota del del trimestre anterior i vuit dècimes menys que el de fa un any, quan l'economia va créixer un 0,9% en taxa intertrimestral.

Tot i això, la taxa interanual ha crescut un 1,8% en el segon trimestre, vuit dècimes per sota del trimestre precedent, quan va ser del 2,6% i 2,1 punts menys que en el mateix període de l'any passat. A més, representa la taxa més baixa des del primer trimestre del 1996, quan el PIB va augmentar un 1,7%.

Després de conèixer aquestes dades, el govern espanyol ha insistit que l'economia estatal conviu amb un entorn internacional molt complicat, que s'uneix a l'ajustament del sector de la construcció, tot i que encara continua creixent per sobre de la mitjana de la zona euro.

El cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assenyalat que Espanya està en condicions de recuperar índexs de creixement "raonables", a l'entorn del 3%, tan bon punt la conjuntura internacional ho permeti. Per la seva banda, el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, encara veu possible assolir un creixement mitjà de l'1,6% en el conjunt de l'any, tot i que ha reconegut que és "difícil" i ha demanat compromís als empresaris.

Revisió del període 2004-2007

Després de l'actualització de la sèrie 2004-2007, actualització que ja havia anunciat l'Institut Nacional d'Estadística, la majoria de xifres han experimentat canvis. Les corresponents al primer trimestre del 2008 s'han reduït una dècima, fins al 2,6%, i les del segon trimestre de l'any anterior també, fins al 3,9%.

La revisió de l'INE, però, ha afectat sobretot l'any 2007, exercici en què totes les xifres interanuals s'han vist modificades a la baixa: el primer i el segon trimestres amb una dècima, i el tercer i quart, amb dues.

Amb les dades donades a conèixer aquest dimecres, que coincideixen amb les que ja va avançar l'INE, es confirma la desacceleració que està experimentant l'economia espanyola, que es va iniciar en el segon trimestre de l'exercici anterior.

Aquesta desacceleració, l'INE l'atribueix a una important reducció de la demanda nacional, que ha baixat 1,3 punts, fins a situar-se en 1,5. Aquesta baixada, però, s'ha vist parcialment compensada per la millora de la contribució del mercat exterior, que ha passat de restar dues dècimes a sumar-ne tres.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut