L'alimentació afecta la qualitat del semen
Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili vincula la qualitat del semen amb una alimentació adequada
Som el que mengem. Ja ho sabien els metges de l'antiga Grècia i la Universitat Rovira i Virgili ho confirma, ara amb un nou estudi. Els hàbits alimentaris influeixen directament tant en la qualitat de l'esperma dels homes com en l'èxit de la fecundació de l'òvul.
Una dieta rica en nutrients com els àcids omega 3, amb antioxidants i vitamines presents en fruites i verdures, millora la qualitat del semen. Però, com explica Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de Nutrició Humana de la URV, no val prendre pastilles.
"Actualment, s'estan donant molts consells a les clíniques de fertilitat de prendre suplements a base d'antioxidants, a base de pastilles o d'omega , etc, que, realment, no tenen cap eficàcia demostrada sobre la fertilitat."
La infertilitat ha augmentat els últims anys i en un 25 per cent dels casos és atribuïble a factors masculins, com la disminució de la qualitat del semen. Actualment, un 15 per cent de les parelles espanyoles són infèrtils.
Els greixos saturats, la carn vermella, els embotits, el cafè i l'alcohol són algunes de les causes que se sumen a les que ja se saben i que recorda l'investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, Albert Salas-Huetos.
"La qualitat espèrmica s'ha relacionat molt amb diversos factors, com, per exemple, l'edat, el sobrepès, l'obesitat... També l'estrès i els tòxics ambientals."
L'estudi de la URV s'ha elaborat a partir de dues mil publicacions que tractaven el problema per separat. Els resultats s'han publicat a Human Reproduction Update, la revista científica més important en el camp de l'obstetrícia i la ginecologia.