L'alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, rep Roger Torrent
L'alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, rep Roger Torrent
Ginebra

L'alcalde de Ginebra s'ofereix a mediar en el conflicte català

Rémy Pagani, que ha rebut Roger Torrent, traslladarà la proposta a l'ambaixador espanyol la setmana que ve

Actualitzat

L'alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, ofereix Suïssa, i la ciutat de Ginebra, com a espai per mediar en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Pagani ha rebut el president del Parlament, Roger Torrent. Tots dos han coincidit en la necessitat de diàleg per buscar una solució política al conflicte i la necessitat de respecte als drets i llibertats fonamentals.

L'alcalde Pagani ha fet saber que la setmana que ve té una trobada amb l'ambaixador espanyol a Suïssa i que li farà arribar la proposta, perquè, ha dit, "arribarà el dia de seure en una taula."

"Suissa, i Ginebra en particular, estan a disposició de les dues parts per arribar a un acord, perquè de totes maneres, quan arribi el dia  caldrà seure a taula, els més intel·ligents, per trobar una solució. Per això defenso, i he defensat

- i això m'ha valgut algunes crítiques, però assumeixo el fet- de posar a disposició aquesta plataforma aquí, perquè hi hagi un veritable diàleg, i no un diàleg que cadascú miri d'escapar de l'altre, sinó que es plantegin els problemes i es trobin solucions. Hi ha solucions."

Torrent ha agraït aquest gest i ha destacat que la constitució suïssa obliga a la negociació política en cas de conflicte.

 

Pagani ha destacat que en una negociació política, en un estat de dret, s'ha d'estar disposat a canviar la Constitució.

"Crec que aquí, a Suïssa, també tenim moltes confrontacions, canviem la Constitució dues vegades l'any, canviem els textos, encara no fa dos mesos que l'hem canviat. En un país democràtic on hi ha un estat de dret hem de contemplar també canviar la Constitució."

L'lacalde Rémy Pagani ha regalat un bolígraf Caran d'Ache al president del Parlament i ha dit que en regalaria un d'igual a l'ambaixador per firmar l'acord entre les dues parts.

"He ofert un bolígraf Caran D'Ache  al president i n'oferiré al representant del govern espanyol la setmana que vé, a l'ambaixador, un d'igual perquè se signi un acord que espero aviat. Aquest és el meu desig."

 

 

 

Suport, monitoratge i implicació

El president Roger Torrent, que s'ha trobat també amb el representant de la Francofonia davant l'ONU, ha explicat que l'objectiu de les reunions que ha tingut a Suïssa com la de dimecres davant del representat de l'Alt Comissionat del Drets Humans de l'ONU ha estat de denuncia de la vulneració de les llibertats i drets fonamentals a Catalunya, i també demanar el suport, el monitoratge i l'implicació de les institucions internacionals.

"Pretenem que hi hagi un monitoratge del què està passant a Catalunya.(...) I demanem  que es tradueixi en la defensa irrenunciable dels drets fonamentals a Catalunya."

"Aquesta és una situació que s'ha de resoldre políticament, el que demanem és que es creï el clima necessari per a la negociació política i que es resolgui amb política, no amb el codi penal, no amb presó, no amb jutges, sinó amb política."

Finalment, Torrent ha destacat que aquesta situació no afecta només Catalunya i Espanya, sinó que posa en risc els valors europeus.

"A nivell europeu s'han de defensar els principis que estan en risc a l'estat espanyol.  No és una qüestió interna de Catalunya o interna de l'estat espanyol,  sinó que és un repte per a tot Europa. Per això demanem la seva implicació."

Roger Torrent tancarà el viatge a Suïssa amb una nova reunió, amb un relator independent de les Nacions Unides.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàArticle 155Drets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut