Pequín

La Xina promet un ambiciós programa d'ajudes als líders africans en la clausura de la cimera de Pequín

La Xina i el continent africà són ara més a prop que dies enrere. La cimera xinesoafricana celebrada a Pequín ha estat un èxit, acostant molt les posicions i donant a cada interlocutor el que volia. El gegant asiàtic ha aconseguit millorar la seva influència a la zona i assegurar-se el subministrament energètic. Els països africans, allò que fa anys que demanen: ajuda, desenvolupament i cooperació. Les xifres que els ha ofert la Xina maregen: 3.000 milions de dòlars en préstecs, 5.000 milions més per animar la inversió en el continent i la condonació del deute als estats que tinguin relacions amb el govern xinès. Per si fos poc, ja han anunciat que a partir del 2009 duplicaran els ajuts.

Actualitzat
A banda de totes aquestes promeses, el govern xinès construirà a l'Àfrica de 3 a 5 zones comercials i de cooperació per impulsar el comerç en el pròxim trienni fins als 50.000 milions de dòlars. Aquesta xifra podria duplicar-se el 2010 si continuen creixent les necessitats xineses en petroli i minerals. El paquet d'ajudes se suma al ja anunciat des de l'inici de la cimera pel president Hu Jintao, que inclou 3.000 milions de dòlars en préstecs preferencials i 2.000 milions més en crèdits a compradors africans en els pròxims tres anys. A més, es crearà un fons especial de 5.000 milions de dòlars per encoratjar la inversió asiàtica a l'Àfrica, i es cancel·laran deutes dels països menys desenvolupats, sempre que tinguin relacions amb la Xina. Jintao també s'ha compromès a invertir en la formació de 15.000 professionals per ajudar l'Àfrica.

Per als analistes, la consolidació de la cooperació amb l'Àfrica, que inclou la construcció d'infraestructures de transport, hospitals i escoles, és la prova de l'impuls diplomàtic i el posicionament internacional de la quarta economia del món. Les mateixes fonts recorden que Occident no deixarà d'assimilar el desplegament de generositat xinès com una nova forma colonialista. Els líders africans, però, no ho veuen així. Alguns recorden que el país ajuda el continent des dels anys 50 i no tenen dubtes a l'hora d'acceptar l'oferta de cooperació.

Segons el president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang Nguema, la cimera materialitza l'esforç que la Xina ha anat fent per ajudar l'Àfrica a sortir del subdesenvolupament. Obiang explica que la política del gegant asiàtic és realista, franca i transparent. En aquest sentit ha criticat la comunitat internacional perquè, en oposició a la postura xinesa, imposen condicions a la cooperació que realment els països emergents no poden complir. El líder de Guinea es referia en les seves declaracions a la democràcia, els drets humans, la transparència i la globalització. El primer ministre d'Etiòpia, Ato Meles Zenawi, s'ha expressat amb paraules similars elogiant l'oportunitat de forjar una associació estratègica basada en la confiança mútua.

Per la banda xinesa, el vicepresident del país, Zeng Qinghong, i la viceprimera ministra, Wu Yi, han subratllat la importància de l'amistat, la pau, la cooperació i el desenvolupament entre totes dues parts.

Conferència empresarial en paral·lel

La segona conferència d'empresaris de la Xina i l'Àfrica, celebrada en paral·lel a la cimera, va comptar amb l'assistència del primer ministre xinès, Wen Jiabao, que va deixar clara la voluntat d'aprofitar el potencial de cooperació per situar els intercanvis en 100.000 milions de dòlars el 2010. D'aquesta manera el gegant asiàtic pretén encoratjar les empreses xineses a invertir en zones de cooperació econòmica i comercial. Segons Wen, les dues parts han de treballar estretament també en els sectors de serveis, turisme, finances i telecomunicacions com a nous punts de desenvolupament econòmic.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut