Amnistia Internacional ha descobert xifres escandaloses d'execucions al Vietnam
Amnistia Internacional ha descobert xifres escandaloses d'execucions al Vietnam

La Xina, al capdavant dels botxins del món

El govern de la Xina no fa públiques les dades d'execucions de la pena de mort però segons un informe d'Amnistia Internacional és el país que més n'ha practicat el 2016. Al seu costat hi ha l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i el Pakistan. En canvi, els Estats Units no estan entre els cinc primers per primera vegada a la història.

Actualitzat

Al món hi ha 23 països on es practica la pena de mort. En els casos documentats s'han aplicat mètodes com la injecció letal, la forca, les armes de foc o la decapitació; tots ells denunciats per Amnistia Internacional que, un any més, reclama l'abolició d'aquesta condemna en el seu informe sobre la pena del mort al món.

El 2016 van morir executades 1.032 persones a tot el món. Són menys que les 1.634 que havien mort el 2015, quan es va arribar a un màxim mai vist en els darrers 16 anys. La tendència a la baixa de l'any passat pot fer pensar que la reivindicació d'Amnistia Internacional no és cap utopia, però la realitat és tossuda.

Hi ha xifres que abonen el pessimisme com la que demostra que el Vietnam és el tercer país que més condemnats ha executat entre els anys 2013 i 2016. No se sap quants corresponen a l'any passat, però la descoberta fa pensar que podria situar-se entre els cinc primers.

Aquest rànquing l'encapçala la Xina, tot i que Amnistia Internacional no ha pogut xifrar amb certesa quants casos es van produir. Les autoritats fan gal·la d'una transparència fictícia, segons l'ONG, segons la qual van executar-se 85 persones entre el 2014 i el 2016. De tota manera, Amnistia Internacional ha trobat informacions d'almenys 931 execucions públiques durant el mateix període.

És per això que, tot i no oferir cap xifra, Amnistia Internacional situa la Xina al capdavant del rànquing. Una classificació que es completa amb l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i el Pakistan.

En aquesta classificació de cinc no hi consten els Estats Units per primera vegada a la història. Als Estats Units, la xifra va baixar de 28 el 2015 a 20 el 2016. La més baixa des de l'any 91, amb Geòrgia com l'estat amb més execucions, 9 en total.

Finalment, Amnistia recorda que hi ha 141 països abolicionistes i que les execucions al món han baixat un 37%, però no oblida que a les Filipines del president Duterte, on s'executa sense judici, s'intenta restaurar la pena capital. El seu homòleg turc, Erdogan, vol fer també el mateix en un futur no gaire llunyà.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut