París

La subhasta de la col·lecció privada d'Yves Saint Laurent tanca amb rècords i polèmica inclosa

Tres dies de màxima expectació han marcat la venda de l'heterogènia col·lecció d'art d'Yves Saint Laurent i Pierre Bergé. El mercat internacional mirava amb interès la resposta dels col·leccionistes en temps de crisi i el resultat ha superat les millors expectatives, amb gairebé 374 milions d'euros recaptats i la confirmació de l'art com un valor segur d'inversió. La subhasta també ha generat, però, polèmica: la Xina ha condemnat la venda que qualifiquen d'"il·legal" de dos bronzes xinesos robats fa 150 anys a Pequín, i ha amenaçat la casa de subhastes Christie's amb represàlies.

Actualitzat
Vint-i-vuit milions d'euros és el preu que s'ha pagat, a la subhasta de la col·lecció d'art privada d'Yves Sant Laurent, per dues estàtues de bronze. Però no són dues figures d'art asiàtic qualsevol. Aquestes estàtues van ser robades fa 150 anys per les tropes franceses i britàniques al Palau d'Estiu de Pequín. Els bronzes han estat reclamats diverses vegades pel govern xinès.

Les peces, valorades inicialment en 10 milions d'euros, representen dos caps d'animals, una rata i un conill d'uns quaranta centímetres. Tot i que Yves Saint Laurent i Bergé les van comprar legalment, el govern xinès ha intentat fins i tot aturar la subhasta abans que es completés la venda, però un tribunal va rebutjar la seva petició. El company del dissenyador ha reiterat, després de la venda, el que ja havia afirmat sobre la qüestió: "Estic disposat a donar els dos caps a la Xina. Només li demano a canvi que ofereixi drets humans i llibertat al Tibet i rebi el dalai-lama."

La subhasta de la col·lecció privada d'Yves Saint Laurent, que ha durat tres dies, ha batut tots els rècords, entre els quals els de la venda d'un matisse per 35,9 milions d'euros. L'única sorpresa ha estat la falta de comprador per a la peça més cara de les 730 de què constava la col·lecció: el Picasso "Instruments sobre una taula".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut