Barcelona

La sisena pujada de l'aigua en dos anys encarirà el rebut 10 euros al trimestre

El ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha ratificat apujar als usuaris la factura de l'aigua per repercutir-hi l'increment del 70% que ja cobra als consistoris Aigües Ter-Llobregat. L'augment, que entrarà en vigor l'1 de gener i afectarà uns 4,5 milions de persones, dependrà del consum i dels ajuntaments, però de mitjana serà d'uns 10 euros al trimestre.

RedaccióActualitzat
Des de l'estiu del 2011, el rebut de l'aigua no ha parat de pujar, i fins al 2014 ho continuarà fent. Augments per quatre conceptes: cànon, IPC, IVA i ara el servei de l'aigua. Els ajuntaments traslladaran als usuaris l'increment de fins al 70% que ja els cobra Aigües Ter-Llobregat. De mitjana, les associacions de veïns calculen que repercutirà en el rebut amb uns 10 euros al trimestre. Els afectats són els 4,5 milions d'habitants que beuen aigua del Llobregat i del Ter. L'Agència Catalana de l'Aigua va acordar aquests últims increments just abans de privatitzar Aigües Ter-Llobregat amb l'objectiu d'ajustar les factures als costos reals del cicle de l'aigua. Segons l'ACA, ja fa anys que s'hauria hagut de fer, i no s'hauria generat el deute actual de 2.000 milions d'euros.

El ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha ratificat aquesta pujada amb els vots a favor de CiU i el PSC i l'oposició d'ERC, PP i ICV-EUiA, que ho consideren un abús per als ciutadans. L'increment entrarà en vigor l'1 de gener i a l'àrea de Barcelona significarà un increment de la tarifa de l'aigua d'un 18%, amb una pujada acumulada del 25% aquest 2012.

L'alcalde de Barcelona i president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Trias, ha assenyalat la necessitat de "trobar l'equilibri" entre el que aporten les administracions i el que abonen els particulars per pagar el cost de l'aigua i no generar deute. "Al final tot es paga. Les coses gratis no existeixen." Trias considera que sobre l'aigua i altres serveis públics, l'única discussió possible és si és més just que els costos es paguin a través dels impostos o a través del consum.

Pel portaveu d'Iniciativa, Lluís Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat, aquest increment del rebut de l'aigua "és absolutament un abús com a conseqüència d'una decisió política". Tejedor considera "irresponsable" que es garanteixin els "beneficis d'empreses" i es penalitzi "les famílies".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut