Imatge dels rucs que fan de traginers de les motxilles dels excursionistes a un tram de la ruta 'Ramat de Camins'. (horizontal)
Imatge dels rucs que fan de traginers de les motxilles dels excursionistes a un tram de la ruta 'Ramat de Camins'. (horizontal)

La ruta 'Ramat de Camins' ofereix la possibilitat de portar un ruc català com a traginer

Actualitzat

ACN Sort.-La ruta 'Ramat de Camins' és un itinerari que recorre les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran i Alta Ribagorça i passa per 70 pobles. Aquesta ruta planteja la possibilitat de fer-la a peu, tal com s'havia fet durant segles, i també amb un ruc català que porti l'avituallament. La possibilitat d'incorporar un ruc català com a traginer es planteja en dues etapes: Gerri de la Sal-Baro i Baro-Sort. Estan pensades per un públic familiar i la ruta s'ha batejat com 'Ramat de traginers'. Ramat de Camins està basada en els viatges que l'any 1956 van fer els escriptors Josep Maria Espinàs i Camilo José Cela, i la reinterpretació realitzada per l'escriptora Núria Garcia Quera l'any 2006 amb la guia 'Nou viatge al Pirineu'.

Cesc Capdevila, dinamitzador de la ruta i guia de fauna, ha explicat que és molt difícil que algú realitzi la totalitat de la ruta Ramat de Camins i per aquest motiu ha començat a comercialitzar diferents alternatives més curtes i adaptades a les necessitats dels usuaris.Capdevila ha dit que ha creat 'Ramat de silencis', un tram de la ruta original que passa per dos pobles abandonats del Pallars Sobirà; Sant Romà de Tavèrnoles (Rialp) i Besant (Alins).'Ramat de l'Est' és un paquet senderista que té lloc al primer tram de Ramat de Camins. S'entra al Pirineu pel mític Congost de Collegats i transcorre pel Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquest paquet contempla sis dies de ruta. Capdevila indica que és ell qui s'encarrega de tota la gestió de la ruta; allotjaments on dormir, restaurants on menjar o transport de les motxilles.

Anar al contingut