La ressaca del cara a cara i la vaga de metges centren els discursos dels candidats

El debat a cara a cara entre Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy ha tornat a concentrar les crítiques de la resta de partits que no hi van participar mentre PP i PSOE feien guanyadors els seus respectius candidats. La vaga convocada pels metges catalans el 15 i 16 de novembre ha estat motiu també de comentar per part dels diferents candidats.

Actualitzat
El dia després del debat amb Rajoy, el candidat del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba creu que ha quedat demostrat que el PSOE te alternatives reals per sortir de la crisi. "Hi ha milions d'espanyols que saben que tenim raons per demanar-los el seu vot. I jo crec que això és el millor que ha tingut el debat. Milions d'espanyols saben: si dono la confiança al PSOE sortirem de la crisi sense deixar ningú enrere".

A més, Rubalcaba assegura que el debat ha servit perquè el PSOE hagi escurçat distàncies respecte el PP. "Valors i principis. Lluita pel que vols. Ja sabeu que l'única baralla que no es guanya és la que no es dóna. La resta són guanyables. I avui més que ahir, més que abans d'ahir i més que dissabte". A Talavera de la Reina i davant d'un grup de joves, el candidat socialista els ha promès garantir l'ensenyament de qualitat.

Davant la vaga de metges convocada per la setmana que ve, la candidata del PSC, Carme Chacón, ha tornat a demanar el govern que aturi les retallades en Sanitat. "No sortirem de la crisi debilitant algunes de les fortaleses del nostre país i una de les fortaleses del nostre país es diu sistema sanitari públic, que és un dels millors del món."

La candidata socialista s'ha reunit a Barcelona amb la taula d'entitats del tercer sector i s'ha compromès a defensar les seves propostes, com per exemple, instaurar una renda mínima per les persones a l'atur i que se'ls ha acabat la prestació per desocupació.

El candidat de CiU a les eleccions general, Josep Antoni Duran i Lleida, lamenta que Catalunya va ser la gran absent del cara cara entre Rubalcaba i Rajoy. Considera que va ser la gran perdedora. Duran constata que cap dels dos candidats no va parlar de Catalunya i ni tan sols d'una Espanya plural. "Més enllà d'oblidar-se de Catalunya, de les seves aspiracions, dels seus problemes, dels seus desitjos i de les seves necessitats, ni tan sols van parlar d'un Espanya plural. Pobre Catalunya i pobre Espanya si cau en mans només d'un o l'altre".

Duran ha advertit que ni a Rubalcaba ni a Rajoy els interessa el pacte fiscal. Duran ha participat en un esmorzar del Forum Europa Tribuna Catalunya.

El candidat del PP, Mariano Rajoy, ha destacat les inadequades polítiques econòmiques aplicades pels socialistes i ha assegurat que ho hauran de pagar passant molt de temps a la banqueta. "És que són incorregibles. És que no poden tornar a governar en una temporada llarga perquè han acreditat que no són capaços."

El candidat del PPC per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, s'ha compromès a revisar el finançament català però no de seguida. "L'any 2012 aprofitem-lo per fer un pacte d'estat per sortir de la crisi. I un cop s'hagi sortit una mica ja negociar aquest nou model de finançament i arribar a un pacte", ha assegurat.

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, considera que la vaga convocada pels metges és una conseqüència lògica de la política de retallades del govern de CiU. "És normal que els treballadors de la sanitat s'indignin per aquestes retallades". Bosch admet que l'administració pública ha d'estalviar en l'actual context de crisi però "s'ha de retallar en allò  que és superflu. A una família mai se li acudiria retallar en la salut". I se li acut un altre àmbit on passat les estisores. "Per exemple hauríem d'aconseguir que Espanya retallés el pressupost de defensa. La senyora Angela Merkel va aplicar unes retallades en defensa del 40%. Aquí no s'ha retallat res".

El candidat d'ICV, Joan Coscubiela, veu injustificada i contraproduent una reforma laboral com la que vol el PP. Ho ha dit en una roda de premsa a l'agència ACN. "Si tira endavant una reforma laboral a l'estil de les que s'han fet fins ara, no només no crearà ocupació sinó que provocarà més atur i sé que a més pot acabar generant més conflictivitat social que és just el que no necessita aquest país per sortir de la crisi".

Sobre la vaga de metges Coscubiela diu que seria bo que una mobilització d'aquest tipus tingués el suport de tots els colectius de la sanitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut