Obama, preparant la seva intervenció amb el seu escriptor de discursos, Cody Keenan. (Foto: @petesouza)
Obama, preparant la seva intervenció amb el seu escriptor de discursos, Cody Keenan. (Foto: @petesouza)
Washington

La recuperació econòmica i la relació amb Cuba centren el discurs sobre l'Estat de la Unió d'Obama

A diferència del que ha fet en altres ocasions, el president nord-americà ha revelat les línies mestres del seu discurs en una gira per diversos llocs del país

Actualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, pronuncia aquest dimarts a la nit el discurs sobre l'estat de la Unió al Capitoli, davant dels membres del Congrés. Obama centrarà la seva declaració d'intencions per a aquest any 2015 en la recuperació econòmica, sense oblidar qüestions com la necessitat d'una reforma migratòria o la política d'obertura cap a Cuba.

Obama farà el seu setè i penúltim discurs sobre l'estat de la Unió, el primer en què les dues cambres del Congrés tenen majoria republicana des que va arribar a la Casa Blanca. A diferència del que havia fet en altres ocasions, el president nord-americà ha revelat les línies mestres del seu parlament en una gira per diversos llocs del país.

Reforma fiscal i ciberseguretat

Conscient de l'oposició que té tant al Senat com a la Cambra de Representants, Obama insistirà en el missatge de "recuperació" econòmica, després de les dades econòmiques positives de les últimes setmanes i la millora del seu índex d'aprovació ciutadana. Aquest "ressorgiment" és, per Obama, un fet consumat, però el president nord-americà assenyalarà els reptes que encara ha d'afrontar, entre els quals hi ha l'impuls dels salaris i la mobilitat laboral i també l'extensió de la sensació de "recuperació" entre la classe mitjana. En aquest sentit, es preveu que abordi l'esperada reforma fiscal.

Més enllà de l'economia, Obama presentarà millores en matèria de ciberseguretat i oferirà dos anys d'educació superior gratuïta als "col·legis comunitaris", tal com ell mateix ha anunciat a través de les xarxes.

Un dels temes estrella serà la nova posició de la Casa Blanca cap a Cuba, la mateixa setmana que sortirà la primera delegació oficial del Departament d'Estat per començar les negociacions amb el govern de Raúl Castro. En aquest sentit, entre els convidats al Capitoli, hi ha l'empresari Alan Gross, empresonat a Cuba durant cinc anys i alliberat el dia de l'acord entre Washington i l'Havana. A més, Obama assenyalarà la necessitat de treballar en el sistema migratori del país des del Congrés, que els últims dos anys ha estat incapaç d'aprovar una reforma migratòria integral.

L'estat de la Unió és una de les millors oportunitats que té Obama per ser escoltat pels ciutadans dels EUA, perquè és un dels esdeveniments polítics que tenen els millors índexs d'audiència.

Anar al contingut