Washington

Els republicans guanyen al Senat i ja controlen les dues cambres dels EUA

Els primers resultats confirmen el que es preveia i els republicans ja tindrien el control del Senat

RedaccióActualitzat

La victòria republicana a les eleccions de mig mandat dels Estats Units s'ha confirmat al Senat. Quan encara està en marxa el recompte de les eleccions de mig mandat dels Estats Units, ara mateix se situaria en 52 senadors republicans i 44 senadors demòcrates.

Els republicans necessitaven mantenir, defensar els seus seients i arrabassar-ne almenys 6 als demòcrates per guanyar la majoria al Senat que van perdre el 2007, i de moment, ja en tenen 7, de seients. Són 7 estats que han passat de mans demòcrates a republicanes, i en alguns casos són derrotes amargues per al partit d'Obama, com ara Iowa i Colorado. Carolina del Nord ha estat una sorpresa, Virgínia de l'Oest, Arkansas, Dakota del Sud i Montana.

Ara bé, una de les primeres victòries de la nit, important, ha estat a Kentucky, on s'ha acabat imposant el senador Mitch McConnell, l'actual líder de la minoria republicana al Senat, que probablement es convertirà en el líder de la majoria republicana, el càrrec més important de la cambra alta. McConnell, de 72 anys, en fa 30 que és senador i ha guanyat Alison Grimes, que, com altres candidats demòcrates, s'ha desmarcat del president Obama en campanya -i s'està veient que això no els ha funcionat.

El que també destaca d'aquesta nit és que hi està havent votacions molt ajustades, cosa que per als experts és un símptoma que hi ha vot de càstig tant a Obama, i per extensió als demòcrates, com als republicans: tots, com a responsables de la paràlisi de l'actual Congrés.

Els primers guanyadors republicans, entre ells McConnell, ja han dit justament que volen canvis, que volen posar fi a la inoperància de Washington, i que volen impulsar una agenda -cosa que els pot ser molt útil de cara a les presidencials del 2016-, demostrar iniciativa. Parlen d'impulsar sobretot temes econòmics, pressupostos, reforma d'impostos. És aquí on hi pot haver una base d'acord amb els demòcrates. Potser un dels primers símptomes de predisposició al diàleg és el fet que Obama ha convocat per divendres a la tarda els líders dels dos partits de la Cambra i del Senat a la Casa Blanca.

Tot i que és d'hora per preveure què passarà, sens dubte s'obre una etapa intensa en què demòcrates i republicans hauran de fer concessions si volen recuperar el prestigi del Congrés, si els republicans volen tenir opcions el 2016 i si Obama vol intentar deixar algun llegat en aquests dos anys que li queden.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut