Lleida

La presència de Rajoy a Lleida encén les crítiques al PP abans del debat de TV3 i Catalunya Ràdio

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha fet el seu míting central a Lleida, on el 20-D va perdre, per poc, un diputat. Uns 2.000 van impedir que guanyés un escó. Hauria estat el sisè per als populars a Catalunya. Ara intenten recuperar-lo. Mariano Rajoy està convençut de la victòria a tot l'estat, però, davant la perspectiva que no traurà una majoria clara, aquest diumenge ha fet una crida a la resta de partits perquè es comprometin a respectar la llista més votada:

"En el supòsit que es produís un resultat similar al que hi va haver el 20 de desembre és obligat que els partits polítics ens comprometem a dir que governi la llista més votada. Hem d'unir, tots els moderats espanyols, els nostres esforços i els nostres vots i no dilapidar cap vot."

Sobre la unitat d'Espanya, cap novetat. Rajoy ha dit que el 26 de juny està en joc un referèndum d'una part de l'estat que vol decidir el futur del país. El missatge no és nou. Diu que sobre Espanya opinem tots. I, per si no quedés clar, ha conclòs: "Amb la unitat d'Espanya no s'hi juga".

"Hi ha en joc la sobirania nacional, perquè hi ha qui pretén fer un referèndum traient als espanyols la possibilitat de decidir el que volen que sigui el seu país, Espanya. Sobre Espanya opinem tots."

Una estona abans del míting, Rajoy ha passejat per Lleida i ha anat fins a la Seu Vella. L'acompanyaven el secretari general del PPC, Jordi Cornet, la diputada al Parlament Marisa Xandri, el candidat a Lleida, José Ignacio Llorens, i la presidenta del PP a Lleida, Dolors López. Volen impulsar la candidatura de la Seu Vella com a patrimoni mundial de la Unesco.

Puigdemont: "Vull tenir molta força darrera"

Convergència ha fet el seu míting central a Vic, presentant-se com un partit sense pla B, en referència a Esquerra Republicana. Els convergents han aprofitat per criticar la presència de Mariano Rajoy a Catalunya i en concret, a Lleida.

Francesc Homs acusa Rajoy d'actuar com si Catalunya fos la seva propietat. "No ho som, som un poble lliure", ha exclamat el candidat de CD al Congrés en el míting central que s'ha fet a Vic. També hi ha intervingut el cap de llista al Senat, Miquel Calçada, que ha revelat que el 26-J també votarà Santiago Vidal, el cap de llista d'Esquerra.

Carles Puigdemont, el president de la Generalitat, ha demanat el vot per Convergència per poder tenir la confiança, la força de la gent al darrera per poder anar a Madrid a demanar la independència. El líder del partit, Artur Mas, ha demanat també ajudar Puigdemont i que no depengui de la CUP. I missatge també per a Esquerra: insinua, tot i que sense citar-la, que té una agenda alternativa, un pla B, a diferència, diu, de Convergència:

" I si podem ser aquí, dintre del món que aspira a la independència de Catalunya, dintre del món que aspira a l'Estat català dintre de la Unió Europea, el vot a Convergència el 26 de juny i cada vegada que hi hagi urnes és el vot segur, fiable i sense agendes alternatives i sense cap altra prioritat." "Quan ens asseiem a negociar, jo, i perdoneu-me que personalitzi, vull tenir molta força a darrera. Vull que les posicions que defensi el govern de Catalunya, el govern de Junts pel Sí, el govern de la independència de Catalunya, vinguin avalades per una gran força de gent insubornable."

Domènech: "Hem de fer fora la casta i la caspa"

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha centrat les seves crítiques en el PP perquè creu que l'única resposta que ha donat al conflicte entre Catalunya i Espanya ha estat la repressió amb les sentències del Tribunal Constitucional. Domènech també ha recordat episodis com quan Rajoy era ministre i es va ocupar del vessament de petroli del cas Prestige. I s'ha tornat a referir a les paraules de José Manuel García-Margallo equiparant els votants de Podem amb els que van escollir Hitler, tot i que el ministre ha desmentit que es referís al partit de Pablo Iglesias. Exemples que mostren, segons Domènech, per què cal fer fora el PP el 26-J:

"Ens vam equivocar perquè nosaltres dèiem que havíem de fer fora la casta, però és que hem de fer fora la casta i la caspa, perquè són uns casposos fins al final, impresentables, cutres, mal governants. I el 26-J, fora ja!"

ERC a Pablo Iglesias

Esquerra Republicana s'ha adreçat avui al candidat Pablo Iglesias per reclamar-li la convocatòria d'un referèndum a l'escocesa com més aviat millor si mai arriba a governar. Esquerra Republicana veu Catalunya com l'única nació sense estat d'Europa amb possibilitats d'assolir la independència de forma pacífica i democràtica. Reivindiquen un nou país sense un patriotisme de banderes, sinó on la riquesa es pugui repartir millor.

El número 2 de la llista d'Esquerra, Joan Tardà, s'ha adreçat avui a les llistes d'esquerres espanyoles. En especial, ha tornat a fer el requeriment a Pablo Iglesias en el cas que necessiti els vots d'Esquerra per ser investit president:

"Si no hi ha referèndum a l'escocesa en el termini d'un any, nosaltres no investirem cap govern, perquè no seria un govern d'esquerres, seria un govern de la vella política. En castellà, Pablo Iglesias, si vols enterrar la vella política, referèndum a l'escocesa en el termini d'un any."

Esquerra Republicana ha reclamat el vot socialista i ha lamentat les consignes anticatalanes de la presidenta d'Andalusia.

El PSC apel·la al diàleg

Els socialistes han avisat aquest migdia que el diàleg és l'únic camí per trobar una solució per l'encaix entre Catalunya i Espanya.

"No són majoria però són molts. I hem de reflexionar per què tanta gent és o s'ha tornat independentista. Segurament perquè l'Estatut que havien votat el va modificar un tribunal. Segurament perquè pensen que Catalunya no està prou ben tractada en les inversions que es fan. O perquè Catalunya no és prou respectada en el conjunt de l'estat. O perquè podríem tenir un finançament que fos més clar, més transparent, que ens assegurés a tots que paguem el que hem de pagar, però que rebem el que hem de rebre. I això és el que necessitem. Però per defensar això no ens cal barallar-nos amb cap altre poble d'Espanya."

Girauta canta Serrat

Ciutadans ha fet avui el míting central de campanya a Madrid. Albert Rivera ha promès que el seu partit posarà en marxa el quart projecte per a Espanya, i ha elogiat Aznar i Felipe González enfront de Rajoy i Zapatero.

"Aquest país va tenir rumb durant molt de temps. Ho va fer Suárez, ho va fer González i ho va fer Aznar, amb llums i ombres, amb els seus errors, però un projecte de país. I nosaltres volem posar en marxa el quart projecte de la democràcia espanyola. Cada dècada ha tingut el seu projecte, però des que va arribar Zapatero al govern i després Rajoy, aquest país no ha tingut projecte de país. Nosaltres posarem en marxa un projecte per a Espanya."

La sorpresa del míting ha estat quan el candidat per Barcelona, Juan Carlos Girauta, ha agafat la guitarra per cantar Serrat:


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut