Barcelona

La crisi de la CUP i Adolf Hitler es colen en campanya

RedaccióActualitzat

La crisi de la CUP ha agafat els integrants de Junts pel Sí, Esquerra i Convergència, en campanya per a les eleccions al Congrés i al Senat. A l'acte d'Esquerra, davant d'unes 500 persones a Igualada, no hi ha hagut referències a la CUP. Sí que la candidata de l'Anoia ha dit que eren moments complicats i d'incertesa i ha demanat no caure en el pessimisme. El candidat Gabriel Rufián s'ha tornat a referir a Podem i ha reiterat que menteixen quan parlen de pactar un referèndum pactat i ha recordat que el full de ruta ja preveu un full de ruta constituent.

Oriol Junqueras, tot recordant els 85 anys del partit, ha dit que surten a guanyar.

"Com diu el Gabriel, 'Hem nascut per guanyar'. Doncs sí, hem nascut per guanyar i vivim per guanyar i vivim perquè aquest país guanyi i perquè la nostra gent guanyi perquè n'estem farts de perdre i perquè tenim tot el dret i tenim el deure de guanyar."

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat el vot per a Convergència Democràtica el 26-J per evitar que passi com el 27-S, quan a Junts pel Sí li va faltar un escó. Puigdemont ha intervingut en el míting de Convergència a Figueres juntament amb els caps de llista a Barcelona, Francesc Homs, i Girona, Jordi Xuclà. Cap referència directa a la crisi de la CUP, però sí a acabar la feina del 27-S.

"Amb aquells nois tan simpàtics que criden tant i apreten, aquests segur que són la garantia que això anirà endavant. Tururut. Ara ja s'ha vist que no. Però, oi que no hi caurem per segona vegada, en aquest error? Tenim primer l'obligació de treure'ns aquella espina, que per aquell grapat de vots no vam tenir un diputat, que ens era i ens és absolutament necessari."

Ciutadans ha incorporat el partit que ha jugat la selecció espanyola de futbol a la campanya. Ho han fet instal·lant a l'Arc de Triomf de Barcelona una gran pantalla des d'on la plana major de la formació ha seguit l'Espanya-Turquia. Abans del matx, Albert Rivera ha demanat moderació al PP, que ha comparat Ciutadans amb la CUP perquè condicionen el seu suport als populars a la retirada de Mariano Rajoy.

"El que no val és convertir, en aquest cas a Ciutadans, en l'excusa per tapar les vergonyes pròpies. Els demanaria en tot cas que moderessim les formes. Que les paraules del senyor Hernando, del senyor Albiol, no representen segurament molts votants del PP que confien que Ciutadans, el PSOE, el PP finalment ens podem posar d'acord per poder posar en marxa un govern d'Espanya. Això sí, un govern d'Espanya que canviï les coses, que tingui respecte pels ciutadans i, sobretot, que expulsi la corrupció del govern d'Espanya".

El Partit Popular intensifica les crítiques contra Ciutadans per prometre que votarà en contra de la investidura de Rajoy. El candidat per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, l'ha comparat amb un partit antisistema i l'ha acusat d'exportar a Espanya les pràctiques de la CUP.

"Hi ha un partit com Ciutadans que va néixer aquí a Catalunya i que ha adoptat les pràctiques d'un partit antisistema que va establir la vetocràcia a Catalunya. Ara sembla que Ciutadans vol exportar a nivell nacional les pràctiques d'un partit com la CUP vetant, vetant i vetant un senyor com Mariano Rajoy."

Mentrestant, des de Valladolid, i en l'únic acte en què ha coincidit amb Rodríguez Zapatero, Pedro Sánchez ha fet gala que Pablo Iglesias l'hagi qualificat com el millor president que ha tingut Espanya.

"És veritat que el descontentament entre els votants de Podem arriba fins a Pablo Iglesias perquè fins i tot ell ja reconeix que els millors presidents de la democràcia són socialistes. Té raó perquè qui va aixecar la dependència, les pensions, l'educació, la sanitat, la llei d'igualtat entre homes i dones, la llei de la lluita contra la violència de gènere... Però si fins i tot el final del terrorisme etarra té unes sigles, que són les del PSOE".

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha respost al ministre en funcions José Manuel García-Margallo, que ha comparat una possible nova victòria de la confluència d'esquerres amb la victòria d'Adolf Hitler.

"Ara ens vénen a dir que els catalans i les catalanes que han votat En Comú Podem s'equivoquen perquè voten un partit nazi. Això té la santa vergonya de dir aquest, que és el govern més corrupte de la història d'aquest país? Senyor Margallo, no l'hi permetrem per la dignitat de Catalunya. Per la dignitat dels votants d'En Comú Podem, la millor resposta serà que el 26 de juny, l'únic ERO que hi haurà serà el del seu govern, que el farem fora d'una vegada."

Margallo, en unes jornades econòmiques al Pirineu, ha exposat com, segons ell, sempre després d'una gran crisi vénen els populismes més radicals.

"Amb la crisi de 1929, el populisme té un auge imparable. El partit nazi passa de 12 a 107 escons i Adolf Hitler és nomenat dictador Alemanya. Tenim el moviment militar a Espanya el 1936, l'estat nou que venia a Portugal... I ara estem en la ressaca de la crisi de Lehman Brother's el 2007, que ha estat la crisi més severa que el món ha tingut des del 1929. I a Espanya tenim un moviment populista del mateix signe. Hi va haver un moviment d'indignats que Podem, ara Units Podem, ha sabut canalitzar en un partit polític".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut