Recreació de l'ESA de l'aterratge del mòdul "Philae".
Recreació de l'ESA de l'aterratge del mòdul "Philae".
Alemanya

La "Philae" se'n surt i transmet les primeres dades des de la superfície del cometa

El mòdul "Philae" de la nau "Rosetta" ha aconseguit establir contacte des del cometa

RedaccióActualitzat

"Philae" no està mort. El mòdul de la nau "Rosetta" ha aconseguit establir contacte des de la superfície del cometa. Ja ha pogut transmetre les dades científiques de la primera fase de la seva missió, segons un tuit de l'Agència Espacial Europea.

 

Es temia que "Philae" s'hagués quedat sense bateries, ja que els panells solars que les havien de carregar no rebien prou llum. En les últimes hores ha aconseguit orientar-se millor cap al sol.

Després de transmetre les dades, el mòdul "Philae" ha tornat a quedar adormit.

Amb les bateries primàries esgotades, la sonda té ordres de posar-se en hibernació. Gràcies a la rotació d'aquesta nit, ha pogut augmentar l'exposició solar dels panells. Per tant, hi ha moltes possibilitats que torni a funcionar de nou d'aquí a uns mesos, quan s'acosti al sol.

Mentrestant, la nau Rosetta continua la missió d'observar el cometa a mesura que s'acosta al sol. Està previst que estigui operativa almenys fins a finals del 2016.

Primera perforació

"Philae" ja ha perforat amb èxit la superfície del cometa 67P, on va aterrar dimecres. L'Agència Espacial Europea (ESA) ha publicat un tuit on assegura que la primera perforació en un cometa ja és un fet.

 

La perforació de la superfície del cometa és molt important ja que una de les tasques principals de la missió és obtenir-ne mostres per analitzar-les i extreure'n informació.

Els científics pensen que els cometes són restes de la formació del sistema solar d'ara fa 4.600 milions d'anys. Contenen roques i gel que han preservat molècules antigues, que podrien aportar informació molt valuosa sobre l'evolució dels planetes i la vida.

Anar al contingut