El paper de les castelleres centra aquest dissabte el tercer simposi de la Fira de Santa Úrsula de Valls.
El paper de les castelleres centra aquest dissabte el tercer simposi de la Fira de Santa Úrsula de Valls.
Valls

La participació de la dona en el món casteller ha permès l'evolució tècnica que marca l'actual "època d'or"

La participació de la dona en el món casteller ha permès l'evolució tècnica que marca l'actual "època d'or". Els castells de gamma alta de 9 i 10 pisos són possibles perquè, amb les castelleres en posicions com les crosses dels forros o les parts de dalt, s'ha alleugerit el pes de les construccions. Aquestes són algunes de les valoracions del tercer Fòrum Casteller que es celebra a Valls aquest dissabte en la Fira de Santa Úrsula.

RedaccióActualitzat

Com en la resta d'àmbits socials i laborals, l'entrada de la dona al món casteller no va ser fàcil. Les castelleres no van començar a formar part de les colles fins a la dècada dels 70 i els 80. Només algunes privilegiades ho havien aconseguit abans. La dona és ja un pilar bàsic en les colles i la seva participació ha ajudat a "transformar radicalment" el món casteller.

Les dones fan pujar més amunt els castells

Els castells de gamma alta de 9 i 10 pisos són possibles perquè, amb les castelleres en posicions com les crosses dels forros o les parts de dalt, s'ha alleugerit el pes de les construccions. Aquestes són algunes de les valoracions del tercer Fòrum Casteller que es celebra a Valls aquest dissabte en la Fira de Santa Úrsula.

La ponència inaugural del tercer simposi casteller ha anat a càrrec de Maria Àngels Sánchez, fotoperiodista especialitzada en festes tradicionals i una de les investigadores del Misteri d'Elx, la primera celebració declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Sánchez ha valorat les influències positives i negatives de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial. La resta de conferències i taules rodones d'aquest dissabte al matí s'han centrat en analitzar el paper de la dona en el món casteller.

Com ha explicat Jordi Bertran, membre del comitè organitzador del fòrum, "va costar canviar la dinàmica del món casteller que era un món per a homes". Justament en una de les sessions, que ha conduït l'historiador casteller, Pere Ferrando, s'ha parlat de les primeres dones que es van atrevir a fer aquest pas, com l'Aurora Batet, un dels pocs testimonis vius d'aquelles primeres castelleres que van trencar motlles i perjudicis.

En el fòrum s'ha destacat que ara són les dones les que ocupen les parts de dalt dels castells, unes posicions que, als anys 70 feien els castellers de famílies provinents de la primera immigració, com ja va analitzar anteriorment el periodista Ramon Barnils.

Actualment les castelleres també formen les crosses de la pinya o del forro. D'aquesta manera els castells han pogut alleugerir pes en aquestes parts de la construcció. "Una de les causes de la transformació radical del món casteller en aquesta segona època d'or ha estat la dona", ha afegit Bertran.

Els debats i les conferències principals del Fòrum Casteller s'han celebrat al Teatre Principal de Valls. Paral·lelament, a la plaça del Pati s'hi ha instal·lat un rocòdrom per a la canalla i s'hi ha fet altres tallers i activitats per a les famílies castelleres. Se'n faran més de 140 durant tot el cap de setmana. A l'Institut d'Estudis Vallencs s'hi ha projectat diverses filmacions castelleres.

Anar al contingut