Barcelona

La PAH denuncia una empresa que es dedica a desocupar pisos de manera il·legal

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca denuncia els mètodes d'una empresa que desallotja extrajudicialment pisos ocupats, per encàrrec dels propietaris

RedaccióActualitzat

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha denunciat una empresa que es dedica a desallotjar pisos ocupats per encàrrec dels propietaris. Qui contracta aquests serveis opta per aquesta via en comptes d'anar a la justícia. Segons la PAH, són immobiliàries o grans propietaris.

Una via més ràpida i efectiva per als seus interessos, però il·legal. Perquè només un jutge pot ordenar fer fora algú d'un pis. Com explica l'advocat de l'ICAB (Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona) Jesús Sánchez:

"Una vegada que has entrat en un habitatge, és el teu domicili i el propietari el que no pot fer és aprofitar i canviar el pany, exercir arbitràriament el seu dret; per això hi són els tribunals, per resoldre els conflictes. El que passa és que els procediments que tenim en aquest moment no donen una solució."

Com que el servei públic no respon amb l'agilitat que reclamen els propietaris de vivendes ocupades, uns quants opten perquè l'empresa privada els doni una solució. A Desokupa es dediquen a això i atenen una quinzena de casos per setmana a tot Espanya. Ho explica Daniel Esteve, el cap d'operatius de Desokupa.

"Treballem contra moltes màfies de l'ocupació. Nosaltres no traiem famílies, ni nanos al carrer, ni res d'això. Amb una màfia, nosaltres no negociem, ni oferim calés, ni res. És un tema de 'vostès estan aquí i hi ha tràfic de drogues, o prostitució, o extorsió, o robatoris...' Llavors el que fem és que li tanquem el xiringuito." Com? Controlant l'accés a la propietat. S'han acabat els clients que vénen a comprar droga."

Segons el representant de Desokupa, l'empresa ha tornat més de 70 vivendes als seus clients a Espanya en un any, la majoria a Barcelona. Els barris on ha actuat més són Nou Barris i el Raval. Però, tot i que proporcionen imatges de com ho han fet, no mostren tota la relació que estableixen amb els ocupants.

 

 

L'ocupació és il·legal i forçar la desocupació, també

L'observatori DESC, una plataforma dels drets econòmics i socials, s'ha querellat contra aquesta empresa perquè considera que en el desallotjament de l'habitatge Can Dimoni del barri de Gràcia van incórrer en amenaces, coaccions i violació del domicili.

També la PAH denuncia que aquestes pràctiques no són legals i afecten famílies que ocupen perquè no tenen altres recursos. Ho diu el portaveu d'aquesta plataforma, Carles Macías.

"La llei ha de ser contundent i nosaltres fem la interpel·lació als ajuntaments, on s'estan produint aquests fets, a la Generalitat, a Justícia i als Mossos a actuar contra aquest fet que és il·legal. Desnonar sense ordre judicial és il·legal. Fer-ho amb coaccions i amenaces és il·legal. No hi ha buit. Això és il·legal i s'ha d'actuar."

Per la PAH, el problema és que els ocupants afectats per aquestes pràctiques no gosen denunciar-les per por de represàlies i perquè estan als habitatges de manera il·legal.

És a dir, que la situació és complexa perquè ocupar una propietat privada també és delicte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut