La Nobel de la Pau Suu Kyi, condemnada per desordres i saltar-se el protocol covid

És la primera sentència que afronta la líder política, de 76 anys, que podria ser condemnada a un centenar d'anys pels militars que la van destituir

RedaccióActualitzat

Un tribunal birmà ha condemnat a quatre anys de presó la líder de l'oposició i Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi.

La líder política va guanyar les últimes eleccions al país amb una àmplia majoria, però els resultats van ser anul·lats pels militars després del cop d'estat de l'1 de febrer passat.

Ara, un tribunal l'ha condemnat a quatre anys de presó en la primera sentència dels molts processos que hi ha oberts a Birmània contra la Premi Nobel de la Pau, que està detinguda des del cop d'estat militar.

L'exèrcit birmà va justificar el cop acusant el partit de Suu Kyi de frau electoral massiu a les eleccions generals que va guanyar àmpliament amb l'aval dels observadors internacionals.

En aquesta ocasió, la condemnen a quatre anys de presó per incitació a desordres públics i violació dels protocols anticoronavirus.

Però la Nobel de la Pau encara fa front a una dotzena de càrrecs més, que li poden representar condemnes a un centenar d'anys.

L'expresident, també condemnat

El tribunal ha imposat quatre anys de presó tant per a la líder de l'oposició com al president Win Myint, deposat també pel cop d'estat de l'1 de febrer.

A tots dos els condemnen a la pena màxima, dos anys de presó, per incitació als desordres públics.

El tribunal ho justifica perquè el seu partit, la Lliga Nacional per la Democràcia, va enviar una carta a la comunitat internacional el mateix mes de febrer demanant que no es reconegués el nou govern militar.

Els altres dos anys de condemna són per saltar-se la normativa anticovid durant la campanya electoral del 2020 que els va dur a la victòria truncada pel cop d'estat. En aquest cas el tribunal no ha arribat a la pena màxima de 3 anys de presó.


Un capital polític cremat

Des del nou estat militar, a Birmània hi han mort més de 1.300 persones per la repressió policial i militar.

Però amb 76 anys, Suu Kyi ha cremat el seu capital polític internacional com a Premi Nobel de la Pau per la seva lluita per la democràcia al país.

La líder política va sortir en defensa dels militars en el genocidi de la comunitat rohingya, la minoria musulmana en el país ara conegut com a Myanmar que els governs de Rangun tracten com una minoria estrangera.


Més incertesa

Els veredictes que han de venir, amb penes de fins a quinze anys de presó per acusacions com ara corrupció o revelació de secrets d'estat, situen davant la fi de la seva carrera política la filla del fundador de la Birmània independent, coneguda com la Gran Dama.

La seva absència de la vida pública i política genera encara més incertesa en un país on aquest mateix diumenge una manifestació contra el cop d'estat es va saldar amb cinc morts quan els militars es van llançar amb un vehicle contra la multitud.

ARXIVAT A:
RohingyesBirmàniaPremi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut