Barcelona

La Model deixarà de funcionar el 2010 i Trinitat Vella, el 2008

Barcelona ja té un nou pla penitenciari, després de l'acord a què han arribat l'Ajuntament i el Departament de Justícia. Segons aquest acord, a la ciutat només hi quedarà un centre en règim obert, que és el de Wad-Ras i una presó de preventius a la Zona Franca. Tant els presos de la Model, que tancarà el 2010, com els de la Trinitat, que ho farà el 2008, es traslladaran i deixaran lliures els solars que han ocupat durant molts anys. El trasllat no acabarà abans del 2010, quan s'acabi el centre de preventius de la Zona Franca, que disposarà d'una estació de metro.

Actualitzat
A l'Eixample no hi haurà presó, però la ciutat conservarà l'emblemàtic panòptic de la Model. Quedarà per a la ciutat quan ja no hi hagi cap intern a les galeries. La Model es començarà a buidar d'aquí a un any i mig quan s'acabi la presó de Brians 2 i les altres que ara s'estan construint a Catalunya. El trasllat no acabarà abans del 2010, quan s'acabi el centre de preventius de la Zona Franca. Al solar que quedarà lliure, l'Ajuntament farà equipaments i una gran zona verda, mentre que la Generalitat disposarà de 4.000 metres quadrats per establir-hi serveis propis, encara per determinar.

Tampoc no quedarà cap intern a la presó de la Trinitat. Aniran a la nova presó de joves de Quatre Camins. Cap al 2008 es podran començar a fer els equipaments i zones verdes previstes, així com els 250 pisos protegits que s'hi construiran.
A l'altre centre penitenciari de Barcelona, només quedarà una secció oberta. Les dones preses aniran a Sant Llorenç d'Hortons. En el mateix solar hi haurà equipaments municipals i la Generalitat farà pisos protegits, en comptes d'oficines, en un solar que l'Ajuntament ja li havia cedit en l'anterior conveni. 

La Generalitat pagarà una quarta part de la substitució de les presons de Barcelona, uns 600 milions d'euros, amb l'aprofitament econòmic dels solars que queden lliures.
Anar al contingut