La immunoteràpia pot allargar la vida de dones amb càncer de mama agressiu

D'aquí un any es podrien començar a aplicar els tractaments

Mònica BertranActualitzat

El càncer de mama té una supervivència del 86,5% als 5 anys d'haver-se diagnosticat. Una xifra encoratjadora, tot i que cada any 1.000 dones moren a Catalunya per aquesta malaltia.

La immunoteràpia, un tractament que ha revolucionat la lluita contra el càncer, havia tingut, fins ara, resultats molt pobres en càncer de mama, que en cap cas eren superiors a la quimioteràpia. Ara ens arriben els primers resultats que demostren que sí que pot funcionar.

Es presenten al Congrés Europeu d'Oncologia que s'està fent a Munic. Es tracta d'un estudi internacional en què han participat 902 pacients de tot el món -també d'aquí, de Catalunya- i que constaten que la immunoteràpia és eficaç si es combina amb la quimioteràpia.

En concret, l'assaig s'ha fet en pacients amb un tipus de tumor de pit amb molt mal pronòstic, que representa cap a un 10-15% dels casos, i que acostuma a afectar dones joves. Es tracta del "triple negatiu". Per això, els especialistes veuen aquests primers resultats amb esperança.

Notícia relacionada: Descobreixen com portar la immunoteràpia directament a les cèl·lules tumorals

Encara que es diagnostiqui de manera precoç, la meitat de les pacients acaben fent metàstasi. Però és que, quan la malaltia està avançada, el temps mitjà de supervivència és de només un any. És precisament en aquest subtipus de tumors de mama tan agressius que, per primera vegada, la immunoteràpia, en combinació amb la quimioteràpia, ha demostrat que allarga la vida.

 

Aleix Prat, cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic:

"Pacients que a dia d'avui no podem curar, on tenim la quimioteràpia que ens ajuda una miqueta, però, tot i així, el pronòstic d'aquestes pacients és molt complicat, i poder disposar en breu d'un nou fàrmac que, juntament amb la químio, fa una sinergia i augmenta la supervivència, doncs és una molt bona notícia."

Notícia relacionada: El Nobel de Medicina premia la recerca sobre immunoteràpia del càncer

Els resultats d'aquest estudi, i d'altres de semblants que es presentaran aviat, són dels que canvien la pràctica clínica, és a dir, el tractament que es dona als pacients. Ara, només falta que les agències reguladores autoritzin la comercialització d'aquests fàrmacs fora d'assajos clínics. De moment, aquests fàrmacs s'estan utilitzant en assajos clínics o, en casos molt concrets i amb una autorització especial, en el que es coneix com a "ús compassiu".

 

María Luisa Sánchez:

"No m'asseguren que em curaré, però pot ser que em vagi bé."

El que és interessant en aquest cas és que l'augment de la supervivència es fa amb la mateixa qualitat de vida, perquè no s'incrementa la toxicitat del tractament.

Notícia relacionada: 4.500 dones són diagnosticades de càncer de mama cada any a Catalunya

Els resultats que ara es donen a conèixer, però, s'han d'agafar amb cautela.

Aleix Prat, cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic:

"Augments de supervivència no els veiem cada dia, en malaltia avançada. Però encara no estem en el punt de poder dir que això cura."

La immunoteràpia ja s'utilitza amb molt d'èxit en altres tumors, com el de pulmó o el melanoma, però en càncer de mama fins ara encara era una assignatura pendent.

Notícia relacionada: Descobreixen en quins tumors pot ser efectiva la immunoteràpia contra el càncer

ARXIVAT A:
CàncerSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut