Dos mossos acordonant els voltants de la Casa de les Punxes, on hi ha la seu del Diplocat, escorcollat per la Guàrdia Civil (ACN)
Dos mossos acordonant els voltants de la Casa de les Punxes, on hi ha la seu del Diplocat, escorcollat per la Guàrdia Civil (ACN)
Barcelona

Escorcoll a la seu del Diplocat per buscar pagaments a observadors de l'1-O

La Guàrdia Civil ha registrat les oficines per ordre del jutge que investiga els preparatius del referèndum

RedaccióActualitzat

Agents de la Guàrdia Civil han entrat aquest dijous al matí a les oficines del Diplocat, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, per fer-hi registres per ordre del jutjat número 13 de Barcelona. El titular d'aquest jutjat, Juan Antonio Ramírez Sunyer, investiga els preparatius del referèndum de l'1-O. Els agents han registrat dos despatxos d'aquesta seu, buscant proves de pagaments a observadors internacionals.

Tres agents dels Mossos d'Esquadra han vigilat la porta d'entrada de la seu del Diplocat, a la Casa de les Punxes, mentre vuit agents de la Guàrdia Civil registraven els despatxos de l'organisme. S'investiga un possible delicte de malversació de fons públics.

L'operació s'ha fet la vigília del tancament d'aquestes oficines per ordre del govern espanyol, en aplicació del 155. Tots els treballadors estan  en un procés d'ERO per aquest motiu. Els 14 treballadors que encara hi ha en aquestes oficines esperaven en un despatx de les dependències, mentre els agents feien l'escorcoll. Segons l'ordre de registre, la Guàrdia Civil buscava comptes bancaris, expedients, telèfons mòbils i informació comptable. 

"Tota la informació que els podia interessar, ja la tenen"

L'excap de premsa del Diplocat, Martí Estruch, ha explicat a "Els matins" de TV3 que els agents estaven "mirant ordinadors i telèfons mòbils". Des de l'aplicació del 155, les autoritats espanyoles ja tenien accés a tot el seu material, ha apuntat Estruch:

"La pregunta és què estan buscant, tenint en compte que nosaltres fa sis mesos que ja hem aturat les activitats, que la Guàrdia Civil ja ha vingut, també ha vingut la Sindicatura de Comptes. És a dir, tota la informació que hi podia haver aquí i que els podia interessar, ja la tenen. Diplocat havia de tancar demà definitivament. La meva sensació és que això que està passant ara és purament propaganda perquè la gent s'assabenti que qui té el poder és el govern espanyol, i que el govern espanyol ha aconseguit finalment liquidar Diplocat."

 

 

Estruch ha destacat que el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya "s'ha dedicat durant anys a promocionar i projectar Catalunya a l'exterior, com fan altres països o com fan altres entitats. És absolutament legal. Sempre amb pluralitat, convidant tothom". Segons l'excap de premsa del Diplocat, "l'acusació que internacionalitzàvem el procés, és la manera que tenen ells de justificar una cosa injustificable, que és tancar una entitat cent per cent legal i que feia una gran feina d'internacionalització en general."

Tancament per l'article 155

El Diplocat ha portat els últims anys el pes de la diplomàcia catalana conjuntament amb la Conselleria d'Exteriors.

El 27 d'octubre, el govern espanyol va anunciar, entre altres mesures preses en virtut de l'aplicació de l'article 155, la supressió del Diplocat. Es van tancar totes les oficines de la Generalitat a l'estranger, excepte la de Brussel·les, i tots els delegats del govern a l'estranger i Madrid van quedar cessats. El 31 d'octubre, la Moncloa també va comunicar al secretari general de l'organisme, Albert Royo, la seva destitució.

ARXIVAT A:
Procés catalàMalversació
Anar al contingut