La Generalitat posa en venda edificis de propietat per obtenir-ne uns 400 milions que ajudin a quadrar els pressupostos

De moment, el Departament d'Economia ha anat a contactar amb més d'un centenar de fons internacionals interessats a comprar.

RedaccióActualitzat

La Generalitat preveu quadrar aquest any els pressupostos amb 2.300 milions d'euros provinents de la venda de patrimoni, actius empresarials i altres activitats.

La Comissió d'Optimització d'Actius, creada per decidir què es posarà a la venda, encara no ho ha fet públic però la Generalitat posarà a la venda edificis d'oficines de propietat per obtenir-ne uns 400 milions.

Aquest any la Generalitat ja s'ha venut quatre edificis, entre els quals hi ha la seu del Departament d'Economia, pel qual li van donar 65 milions.

Ara s'ha obert el termini per presentar ofertes per a un lot de tretze edificis més que se subhastarà al juliol per 215 milions. Són edificis que allotgen serveis de l'administració catalana i, un cop venuts, pagaran un lloguer per continuar-los utilitzant. I durant el segon semestre s'hauria de posar a la venda encara algun altre immoble per arribar a aquests 400 milions previstos.

Hi ha edificis per a tots els gustos i modalitats econòmiques. Alguns només han de mantenir el lloguer durant cinc anys, aquests són els que podrien interessar més els inversors que vulguin transformar-ne l'ús, per exemple, per fer-hi un hotel. N'hi ha d'altres que tenen lloguer obligatori a llarg termini. Aquests poden ser més atractius pels que vulguin treure'n una rendibilitat al cap dels anys, ni que sigui menor.

De moment, el Departament d'Economia ha anat a contactar amb més d'un centenar de fons internacionals interessats a comprar. Ha pogut constatar l'augment de confiança en el país i l'interès per invertir en el sector immobiliari.

Salvador Estapé, director General de Patrimoni de la Generalitat, diu que aquests inversors ja tenen molt clar en quines ciutats i quins llocs concrets volen posar els seus diners i que Catalunya i Barcelona són bones destinacions. Estapé afegeix que s'ha d'aprofitar el moment.

Precisament respecte a si aquest és el millor moment per vendre, hi ha experts que qüestionen que no es fes abans de la crisi, però el govern considera que és ara quan necessita els diners.

José García Montalvo, catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, pensa que hauria estat millor vendre abans com ho van fer els bancs. Segons García Montalvo, ara no és el moment i no surt tan a compte.

Però per a Salvador Estapé, el mandat de la Generalitat és obtenir uns beneficis producte de la venda del patrimoni i això s'ha de fer ara, en l'exercici del 2014. Segons ha declarat, el moment per al govern de la Generalitat és aquest.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut