Barcelona

La Generalitat destinarà 10 milions d'euros a endreçar 2.300 urbanitzacions aïllades de tot Catalunya

Ordenar i regular les nombroses urbanitzacions aïllades que hi ha a Catalunya per dotar-les de les infraestructures i dels serveis bàsics necessaris és l'objectiu principal d'un avantprojecte de llei que aquest matí ha aprovat el govern català. El conseller Joaquim Nadal ha explicat que l'executiu crearà un fons públic específic per ajudar els ajuntaments a finançar aquesta regularització. També hi haurà fons per ajudar els veïns jubilats i amb rendes molt baixes a fer front a les despeses derivades de les obres de millora.

Actualitzat

A Catalunya hi ha unes 2.300 urbanitzacions aïllades, moltes amb deficiències estructurals. Es tracta de problemes amb la pavimentació dels carrers, l'abastiment d'aigua, les clavegueres o l'enllumenat. En aquestes urbanitzacions, construïdes entre el 1956 i el 1981, hi viuen unes 625.000 persones. Quan es van construir, el control era mínim i no es respectava el planejament. Ara, però, la gent hi viu durant tot l'any i no tenen tots els serveis que fan falta.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha explicat que "a aquestes urbanitzacions no els serà exigible que hagin de destinar el seu percentatge d'habitatge protegit, perquè no seria possible ja que moltes estan a mig fer i es tracta d'habitatges unifamiliars". En alguns casos extrems aquestes urbanitzacions s'hauran d'extingir, especialment aquelles que estiguin en un sòl o àmbit territorial protegit.

L'avantprojecte de llei que avui ha aprovat el govern ajudarà econòmicament els ajuntaments perquè adaptin els plans urbanístics que han de fer complir les lleis a les urbanitzacions. Això vol dir, per exemple, reservar les proporcions que segons la llei del sòl s'han de destinar a zones verdes, carrers o equipaments, que en molts casos s'incompleixen. A través de l'Incasol també s'avançaran diners perquè comencin les obres de millora, uns diners que els muncipis tornaran a la Generalitat a través de les quotes dels parcel·listes. En total, la Generalitat hi destinarà 10 milions d'euros.

Finalment, els propietaris més grans de 65 anys amb primera residència a la urbanització i un determinat nivell mínim de renda rebran ajuts per pagar les obres de millora que es facin a les seves urbanitzacions. A aquest concepte, la Generalitat hi destinarà 3,2 milions d'euros. Segons els parcel·listes, les despeses d'adequació per a cada propietari poden oscilar entre 30.000 i 40.000 euros de mitjana, una quantitat que a molts els costarà de pagar.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut