Barcelona

La Generalitat creu que les lleis catalanes i de l'Estat estaran adaptades al nou Estatut en menys d'un any

Després de l'entrada en vigor de l'Estatut, ara toca adaptar la legislació al nou marc estatutari. Segons sembla, en poc més d'un any la majoria de lleis més importants ja estaran emmotllades al nou Estatut. Així ho ha afirmat el portaveu del govern, Joaquim Nadal, que ha explicat les previsions que té la Generalitat en aquest aspecte, però també ha instat el govern espanyol a fer un canvi de mentalitat i acceptar que la situació de Catalunya ha canviat amb l'entrada en vigor de la reforma estatutària.

Actualitzat
El conseller portaveu del govern, Joaquim Nadal, ha assegurat que, d'acord amb els càlculs de l'executiu, les lleis catalanes i les de l'Estat estaran adaptades al nou Estatut "en menys d'un any". El conseller ha aprofitat també per demanar al govern espanyol un "canvi de xip" per tal que es tingui en compte l'existència del nou Estatut a l'hora d'elaborar normatives que afectin Catalunya.

"El nou Estatut, vigent des de fa un parell de setmanes, s'ha de poder desplegar en els seus aspectes més substancials en menys d'un any", ha afirmat Nadal, qui també ha dit que "un any és un termini raonable per adaptar al nou Estatut les lleis catalanes i les de l'Estat".

El conseller ha insistit que les lleis en tràmit al Congrés també s'han d'elaborar pensant en el nou Estatut. Tot i així, Nadal ha opinat que "per fer noves lleis que responguin a les previsions de l'Estatut segurament fa falta més temps".

En la mateixa línia, ha comentat que per al finançament "potser necessitarem una mica més de temps, però en alguns aspectes ha d'avançar i des d'ara".

Canvi de xip

Quan li han preguntat si preveu reticències del govern a l'hora d'aplicar l'Estatut, ha dit que no n'han notat, "però quan comencem prendrem la temperatura de la capacitat negociadora del govern", i ha afegit que "és veritat que de vegades en les actituds i les mentalitats apareix la sensació que hi ha qui vol governar com si l'Estatut no existís, ni aquest ni l'altre, una actitud, que s'ha de corregir".

D'altra banda, ha augurat que les tres comissions paritàries entre Generalitat i govern previstes en el nou Estatut es constituiran al setembre. "Cal posar-se d'acord en la composició, perquè no està clara, però voldria pensar que al setembre estaran constituïdes", ha afegit.
Anar al contingut