La Garriga

La Garriga obre el primer refugi de la Guerra Civil convertit en museu

Més de 200 persones han assistit a la primera visita guiada al refugi antiaeri de l'estació de la Garriga, el primer refugi construït durant la Guerra Civil a Catalunya que es converteix en un museu. Amb l'estrena d'aquest refugi museístic, emmarcat en els actes de commemoració el 70è aniversari de l'esclat de la Guerra Civil, es culmina el projecte de recuperació de la memòria al municipi vallesà, iniciat el 2004.

Actualitzat
El refugi, que es podrà visitar de forma regular a partir del mes de setembre, està situat darrere de l'estació i es troba en un bon estat de conservació. El refugi, construït l'any 1938 i d'uns 110 metres de galeries excavades a la roca, s'ha netejat completament, s'hi ha instal·lat il·luminació i s'ha consolidat el tram de l'entrada, que era la part més danyada.

El projecte museogràfic inclou a l'entrada un gran plafó amb informació bàsica sobre el desenvolupament de la guerra a la Garriga i també sobre el refugi, a més d'incloure un visor amb fotos de l'època de la guerra a la població. A l'interior s'hi ha reproduït el sistema d'il·luminació original, amb elements d'atrezzo i la reproducció d'alguns cartells, a més de quatre punts d'àudio que s'activaran amb uns sensors en notar la presència dels visitants. Aquests àudios simularan un bombardeig, una conversa entre dos brigadistes internacionals i una explicació d'un avi al seu nét sobre la guerra a la població.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut