Carles Puigdemont durant el seu discurs el 10 d'octubre al Parlament
Carles Puigdemont durant el seu discurs el 10 d'octubre al Parlament

La fiscalia vol Puigdemont empresonat i davant del Suprem

David MelgarejoActualitzat

Fa dies que la fiscalia estudia la querella, però ara la concreta una mica més. I confirma que la té gairebé redactada. Si Puigdemont declara la independència, la presentarà i demanarà que se'l detingui i se l'empresoni de manera immediata.

El delicte per investigar Puigdemont: la rebel·lió

L'article 772 del Codi Penal diu que perquè hi hagi rebel·lió cal un alçament violent. La violència és imprescindible. Però no seria un obstacle per als fiscals perquè interpreten el concepte de violència en un sentit ampli. Diuen que ja hi ha hagut actes violents als carrers, promoguts pels sobiranistes i que si el president de la Generalitat proclama la DUI n'hi podria haver més.

Puigdemont, segons el ministeri públic, podria ser el líder de tota aquesta rebel·lió i per tant possible investigat en un procés judicial que, en el pitjor dels casos, podria comportar penes de presó de 30 anys.

Els fiscals volen presentar aquesta querella davant la Sala Segona del Suprem, la que s'encarrega dels casos penals. És a dir, que l'investigui el tribunal de més rang que ho pot fer.

Els fiscals també tenen clar l'argument perquè sigui el Suprem qui l'investigui i no el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el que, en principi, ho hauria de fer per la condició d'aforat del president de la Generalitat.

L'argument és en l'article de 70.2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Diu que en les causes contra els membres del govern, és competent el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fora del territori de Catalunya, la responsabilitat penal és exigible en els mateixos termes davant la Sala Penal del Tribunal Suprem. I diuen que d'exemples d'actes amb violència n'hi ha fora del territori català. Per tant, querella i argumentari a punt, abans del que pugui fer -i dir- Puigdemont.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut