Sortida de la furgoneta de la Guàrdia Civil de l'Audiència amb els GRAPO detinguts.
Sortida de la furgoneta de la Guàrdia Civil de l'Audiència amb els GRAPO detinguts.
Madrid

La família de Cordón i la Guàrdia Civil critiquen la llibertat sota fiança de dos dels tres GRAPO detinguts

La filla de Publio Cordón i la Guàrdia Civil critiquen que el jutge hagi deixat en llibertat sota fiança dos dels tres GRAPO detinguts. Mentrestant, l'Audiència Nacional investiga la policia per si hi ha hagut un delicte de revelació de secrets.

RedaccióActualitzat
El "cas Cordón" s'enverina després d'una resolució llampec, 17 anys després del segrest. La família de l'empresari i la Guàrdia Civil han mostrat sorpresa i indignació perquè el jutge que investiga els fets ha deixat en llibertat sota fiança dos dels tres detinguts. A més, la policia està sota la lupa de l'Audiència Nacional per un possible cas de revelació de secrets.

La decisió de deixar en llibertat sota fiança a Manuela Ontanilla i Vicente Sarasa no ha agradat gens a la filla de Publio Cordón. Carmen Cordón ha acusat al jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, d'haver "tirat a terra" la feina de la Guàrdia Civil. Assegura que se sent decebuda.

Carmen Cordón entén que el magistrat pot tenir raons tècniques i jurídiques per haver optat per aquesta decisió, però lamenta que no hagi esgotat altres vies per decretar l'ingrés a presó de tots els detinguts, tal com li ha demanat el fiscal de la Audiència. La filla de l'empresari aragonès ha advertit que amb aquesta decisió el jutge "corre un risc enorme", que dos membres dels GRAPO fugin.

La Guàrdia Civil també s'ha mostrat perplexa per la decisió del jutge. L'institut armat considera que hi havia indicis suficients perquè el magistrat hagués decretat l'ingrés a presó sense fiança. La policia considera que tant Manuela Ontanilla Galán i Vicente Sarasa Cecilio, encara que inicialment només van participar en el cobrament del rescat, formaven part del comando responsable del segrest.

A més, apunten que si els dos GRAPO s'han negat a declarar, el jutge podria haver esgotat el període legal de detenció abans de decretar-ne llibertat sota fiança.

S'han revelat secrets?

Mentrestant, Bermúdez investiga si agents de la Guàrdia Civil han comès un delicte de revelació de secrets per la publicació en els mitjans de comunicació de diversos dades relacionades amb el segrest de l'empresari, el juny de 1995.

El jutge sospita de la filtració d'informacions que apareixen en el sumari d'una comissió rogatòria internacional dictada en el marc de la investigació. Bermúdez ha demanat a la Guàrdia Civil que l'informi sobre "la cadena de custòdia" d'aquest document.

L'institut armat ha mostrat la seva "indignació" per aquesta petició. La Guàrdia Civil demana respecte per la seva feina.

La família també critica que el jutge hagi decidit declarar secretes les actuacions. La filla de Cordón assegura que se senten "desarmats" i "indefensos" per poder recórrer la interlocutòria de Gómez Bermúdez perquè no tenen accés al sumari .
Anar al contingut