Madrid

Interior dóna per resolt el cas del segrest de l'empresari Publio Cordón 17 anys després

La Guàrdia Civil ha detingut els tres presumptes membres dels GRAPO que haurien segrestat l'empresari saragossà i ha localitzat a Lió la casa on l'haurien tingut retingut. Els fets es remunten al 1995. Cordón va desaparèixer quan feia esport als voltants de casa seva. Mes i mig després, la seva família va pagar a París un rescat de 400 milions de pessetes, però ell no va aparèixer mai. Justament la localització del cadàver és l'única peça que falta del trencaclosques.

RedaccióActualitzat
Disset anys després del segrest per part dels GRAPO de l'empresari saragossà Publio Cordón, la Guàrdia Civil ha detingut a Sevilla i Cadis els tres presumptes autors dels fets. Es tracta de José Antonio Ramón Teijelo,  Vicente Sarasa i Manuela Ontanilla, segons ha explicat el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, que ha citat els mitjans al Congrés dels Diputats per donar detalls d'una operació que considera que aclareix un cas que sempre ha estat envoltat de misteri.

Quinze dies en un "armari zulo"

El ministre ha explicat que la troballa "fa un temps" de la casa on els GRAPO van tenir retingut l'empresari ha desencadenat les detencions. Es tracta d'habitatge de dues plantes situat a Lió que un dels detinguts havia llogat amb documentació falsa. A la segona planta, ha explicat el ministre, hi havia un "armari zulo" on "ha quedat absolutament acreditat" que va estar Cordón durant quinze dies, ja que l'empresari va fer una marca a la paret per cada dia de segrest i quan arribava a set els ratllava per indicar que havia passat una setmana.

Saltar de la finestra en l'intent de fugir

Va ser llavors quan, segons sembla, l'empresari va aconseguir trencar el cadenat de l'armari on estava tancat i va intentar escapar-se saltant per la finestra. Segons el ministre els segrestadors se'n devien adonar i "amb la precipitació", Cordón va caure i es fa "fer les ferides que li ocasionarien la mort". Les investigacions indiquen, segons Interior, que els segrestadors haurien dubtat si portar l'empresari a un centre hospitalari, però haurien optat per no fer-ho.

La localització del cadàver, la peça que falta del trencaclosques

Fernández-Diaz, que ha recordat que el cadàver de l'empresari està enterrat a la muntanya, ha explicat que les recerques fetes fins ara no han tingut èxit i que s'espera que aquestes detencions permetin sumar més pistes per aconseguir finalment localitzar el cos. Justament la localització del cadàver és l'únic element que impedeix tancar un cas que Interior, això sí, dóna per "pràcticament aclarit", ja que considera que amb les tres últimes, ja s'han fet totes les detencions de presumptes implicats en el segrest, i alguns d'ells fins i tot, han estat jutjats i condemnats.

Publio Cordón Munilla, fundador de l'asseguradora Previasa i del grup hospitalari Quirón, va ser segrestat pels GRAPO el 27 de juny del 95 quan feia esport als voltants de casa seva a Saragossa. Mes i mig després, la seva família va pagar a París un rescat de 400 milions de pessetes, però ell no va aparèixer mai. El seu parador es va convertir en un misteri que va generat nombroses hipòtesis. De fet, no va ser fins fa tot just un mes que un jutge de Saragossa va declarar legalment mort l'empresari a petició de la viuda.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut