Imatge d'arxiu de diversos exemplars de porc senglar.
El nombre de senglars ha augmentat els últims anys.
Barcelona

La densitat de porcs senglars a les zones de Collserola i la Garrotxa va augmentar un 40% el 2013

El Departament d'Agricultura de la Generalitat prepara un pla de xoc per aturar el ràpid creixement d'aquesta espècie, que l'últim any ha presentat una densitat "excepcionalment elevada".

RedaccióActualitzat

La població de porcs senglars va créixer el 2013 un 40% a Collserola i la zona volcànica de la Garrotxa. Així ho recull el Programa de Seguiment de les Poblacions de Senglar, que publica el Departament d'Agricultura de la Generalitat, on s'especifica que la densitat d'aquesta fauna és "excepcionalment elevada" en aquestes zones.

Les causes, segons Agricultura, són una millora en les condicions ambientals així com una pluviositat més alta i les masses forestals productores de fruits més favorables a l'espècie.

La densitat ha crescut especialment al terç més oriental del territori, on aquest any s'han arribat a registrar 17 porcs per cada 100 hectàrees a la zona de la Garrotxa, i 15 a l'Alt Empordà. A la serra del Cadí, així com a Boumort i al Montsant, el nombre d'exemplars es manté estable.

Per minimitzar els danys, que a més de l'activitat agrària poden afectar la seguretat i el trànsit, el departament prepara un pla de xoc per augmentar les batudes per part dels caçadors, que inclou la possibilitat de declarar "l'estat d'emergència cinegètica".

Per dur a terme aquest estudi, es recullen les dades subministrades per caçadors dels diferents espais naturals de Catalunya. Calculen la densitat anotant en un "llibre de batudes" la localització, el nombre de caçadors i gossos i la superfície on es produeix la caça. Malgrat que l'any passat es van caçar un total de 35.364 exemplars, no se'n va poder evitar la ràpida proliferació.

Anar al contingut