La CUP fa una crida a la desobediència davant l'actuació de la Fiscalia contra un regidor de Vic

La CUP fa una crida a la desobediència davant l'actuació de la Fiscalia contra un regidor de Vic

La CUP fa una crida a la desobediència davant l'actuació de la Fiscalia contra un regidor de Vic

Actualitzat
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, rep l'escalf d'uns 250 persones que li han volgut mostrar el seu suport. Imatge del 7 d'octubre de 2016. Pla general. (Horitzontal)

El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, rep l'escalf d'uns 250 persones que li han volgut mostrar el seu suport. Imatge del 7 d'octubre de 2016. Pla general. (Horitzontal)

ACN Vic.-Més de 200 persones s'han concentrat aquest divendres al vespre a la Plaça Major de Vic com a mostra de suport al regidor de Capgirem Vic (CUP) Joan Coma, després que s'hagi fet públic que la Fiscalia ha demanat que se'l citi a declarar per un presumpte delicte de sedició. Coma ha dit que es referma en la "voluntat democràtica d'exercir l'autodeterminació" i ha tornat a fer una crida a la desobediència: "caldrà desobeir i caldrà que estiguem tots junts per fer aquest pas". De la seva banda, el diputat Benet Salelles ha afirmat que la causa contra Joan Coma es produeix aquesta setmana "no per causalitat, sinó perquè és la setmana que des de l'independentisme hem definit, concretat i avançat cap a la qüestió del full de ruta". Salelles també ha denunciat que la causa contra Coma "va en contra de tot el país i els 256 Ajuntaments catalans que s'han posicionat a favor de la resolució del 9-N".

Joan Coma, el regidor de Capgirem Vic, ha rebut aquest divendres al vespre els suport de més de 200 persones, entre les quals s'hi trobava el diputat de la CUP Benet Salelles, la diputada de JxSí Marta Rovira, així com representants de tots els partits amb representació al consistori, a excepció de Josep Anglada, i també de les entitats Òmnium i ANC. La concentració s'ha convocat després que aquest migdia la Fiscalia de l'Audiència Nacional hagi sol·licitat al jutge Ismael Moreno que se citi a declarar a Joan Coma en qualitat d'investigat per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. Segons l'argument del fiscal, Coma hauria demanat la desobediència davant les institucions espanyoles el passat 9 de desembre de 2015 en un ple municipal en què es va debatre i aprovar una moció de suport a la resolució rupturista del Parlament. Davant de les persones concentrades, Coma ha volgut deixar clar que "ens reafirmem en les nostres declaracions i en la nostra voluntat democràtica d'exercir l'autodeterminació". En aquest sentit, el regidor ha expressat que "ho vam demanar al ple i tornem a demanar ara i aquí: per fer la truita caldrà trencar els ous i, per tant, caldrà desobeir i caldrà que estiguem tots junts per fer aquest pas". Coma també ha denunciat que "ens trobem davant d'un estat demofòbic i amb clares connexions amb el feixisme de la ciutat", en referència a l'exregidor de Plataforma per Catalunya Josep Anglada, que va ser qui va interposar la denúncia davant de la Guàrdia Civil. "Hem de tenir present qui ens va dur a la Guàrdia Civil, qui vol que callem i qui ens amenaça via 'twitter', però nosaltres no caurem en cap provocació", ha expressat Coma, que ha criticat que "es normalitzen persones i grups antidemocràtics que no es poden normalitzar". De la seva banda, el diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas ha expressat que "hem de tenir clar que quan sortim a donar suport a Joan Coma, sortim a defensar el procés democràtic que com a país estem endegat pas a pas des de la unitat i la transversalitat de tot l'independentisme". Segons Salellas, "qui ens crida avui a declarar és l'Audiència hereva del Tribunal d'Ordre Públic franquista i de connexions amb l'autoritarisme, el feixisme i la dictadura". De fet, el diputat cupaire ha apuntat que "no és casualitat que se li imputi a Coma un delicte de sedició, perquè és el delicte germà de la rebel·lió i el delicte pel qual es van jutjar tots els companys republicans durant la postguerra i la repressió a través dels òrgans judicials franquistes". "Davant de respostes antidemocràtiques i autoritàries, nosaltres tenim claríssim que trencarem els ous i tirarem pel dret i guanyarem la independència", ha reblat Salellas fent referència a les paraules que Coma va dir durant el ple de Vic del desembre de 2015.