Nepal

La comunitat internacional es mobilitza per enviar ajuda urgent al Nepal

La Unió Europea, Austràlia, la Xina, els EUA, Rússia i Noruega es comprometen a enviar fons i equips de rescat a les zones afectades pel terratrèmol

RedaccióActualitzat

El Nepal necessita urgentment l'arribada d'ajuda humanitària, després del terratrèmol de gairebé 8 graus que ha devastat el paísL'OMS ja ha posat fil a l'agulla i hi ha enviat 4 equips de material sanitari d'emergència. La UE també ha aprovat un primer ajut d'urgència de 3 milions d'euros. Les necessitats principals de població són equips de depuració d'aigua, aliments, medicaments, roba i tendes de campanya per als camps de desplaçats. També helicòpters, per poder accedir als llocs aïllats.  

La presidència letona de la Unió Europea ha convocat per a aquest migdia una reunió d'urgència a Nova Delhi per coordinar els equips de rescat que enviaran els països europeus. El terratrèmol de dissabte va afectar el Nepal, el nord de l'Índia i el Tibet. Experts en catàstrofes de la UE es dirigeixen, a hores d'ara, a les zones afectades. Berlín, Londres, París i Madrid es van afanyar dissabte al vespre a comprometre's a enviar ajuda al Nepal.

Noruega donarà fins a 3,5 milions d'euros, la mateixa aportació que farà Austràlia. Una xifra que fa petita l'ajuda oferta pels Estats Units, que han anunciat l'enviament d'equips de rescat i d'atenció en catàstrofes humanitàries i la donació d'un milió de dòlars per fer front a les primeres necessitats dels afectats. Nova Zelanda i Corea del Sud també faran importants aportacions econòmiques.

Rússia hi ha enviat dos avions amb un centenar d'efectius especialitzats en situacions d'emergència, dos helicòpters, material mèdic i "drones" per accedir a les zones que han quedat incomunicades per carretera.

Els països limítrofs amb el Nepal, que també han patit els efectes del terratrèmol, li han ofert ajuda. L'Índia hi ha enviat dos avions de transport militar i la Xina ha anunciat l'enviament d'un equip de rescat format per 62 persones i diversos gossos.

El Fonts Monetari Internacional, per la seva banda, enviarà un equip d'experts per ajudar el govern nepalès a fer una avaluació de la situació macroeconòmica del país després del sisme i a determinar les necessitats financeres.

Ajuda catalana i espanyola

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, que és a l'Índia, ha indicat que, quan es restableixin les comunicacions, es desplaçarà al lloc un equip de l'ambaixada espanyola a Delhi, integrat per la cònsol, el conseller d'Interior i un policia de plantilla de l'ambaixada expert en rescats. Al Nepal, Espanya hi té una cònsol honorària.

Espanya ha posat a disposició del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, que coordina l'acció dels països europeus, un equip de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i un altre equip de rescat de la Comunitat de Madrid. També ha ofert un avió Hèrcules i ha activat els acords amb les ONGs que treballen sobre el terreny, que són, fonamentalment, Oxfam-Intermón i la Creu Roja.

A Catalunya, es reunirà el Comitè d'Ajut Humanitari de la Generalitat, per coordinar els mitjans que s'enviaran al Nepal. El secretari general d'Afers Estrangers, Roger Albinyana, ha explicat que es coordinaran tots els efectius, tant de mitjans del cos de bombers i de Salut com de tota la societat civil organitzada i les ONGs.

Mentrestant, espera per sortir la Unitat Canina K-9 de Creixell. Pere Frutos, president d'aquesta ONG, ha explicat a Catalunya Ràdio que el trasllat dels gossos que duen els socorristes endarrereix la sortida, però que així que es trobi la manera de fer-ho sortiran cap allà.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut