Una pantalla a la borsa de Madrid, aquest dijous (EFE)
Una pantalla a la borsa de Madrid, aquest dijous (EFE)
Barcelona

Els bancs cauen a la borsa per la sentència que els fa pagar l'impost de les hipoteques

Francesc SerraActualitzat

Les accions dels principals bancs de l'Íbex-35 han caigut aquest dijous davant la possibilitat que la sentència del Tribunal Suprem sobre l'impost de les hipoteques pugui costar al sector financer espanyol uns 4.000 milions d'euros. És el càlcul que va fer l'agència de qualificació Moody's el març passat.

En concret, han baixat les accions de Banc Sabadell (-6,42%), Bankinter (-6,37%), Bankia (-5,01%), CaixaBank (-4,46%), BBVA (-2,64%) i Santander (-2,13%).

Per la seva banda, les patronals bancàries (AEB, CECA i UNACC) han explicat mitjançant un comunicat que compliran amb el nou criteri establert pel Suprem. I també diuen que "sempre han complert amb la normativa vigent aprovada fa més de 20 anys", que s'havia mantingut a través de "reiterada jurisprudència". Recorden que els diners pagats en concepte de l'impost d'actes jurídics documentats anaven a parar directament a l'administració competent (l'autonòmica).

Fonts del sector interpreten que la sentència té efectes a partir d'avui, però no de manera retroactiva. De manera que volen creure que no hauran de retornar els diners als clients, amb interessos. Tot el contrari que col·lectius d'afectats o associacions de consumidors de productes financers, que veuen la sentència com una porta oberta per reclamar els diners de l'impost que van pagar els clients en lloc dels bancs.

La clau, qui és el "subjecte passiu"

La sentència aclareix com s'ha de llegir la norma de l'impost, un reial decret aprovat l'any 1995. Fins ara, s'havia interpretat que el subjecte passiu, qui havia de pagar l'impost, era el prestatari. Però el Suprem creu que el redactat de la llei, en realitat, assenyala les entitats de crèdit com les principals interessades a inscriure la hipoteca en el registre públic. I per tant, segons la sentència, són els bancs que concedeixen el préstec els que han d'assumir el cost de l'impost.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBanca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut