Estats Units

Karl Rove, el principal assessor polític de George Bush, anuncia que dimitirà a finals d'agost

Dimiteix la mà dreta de George Bush. Karl Rove, un dels assessors més veterans del govern dels Estats Units, deixarà el càrrec per motius personals el pròxim 31 d'agost, segons ha anunciat en una entrevista al diari "The Wall Street Journal". Rove, que ja va voler dimitir fa un any, ha estat el principal conseller de George Bush i l'encarregat d'idear les campanyes electorals del president nord-americà. La seva marxa suposa també retirar de l'escenari un dels ideòlegs de l'administració Bush, amb un Iraq cada vegada més incòmode i unes eleccions cada vegada més pròximes, en concret, a la tardor de l'any que ve.

Actualitzat

Va acompanyar el president a votar el dia de la seva reelecció, al novembre del 2004. Li havia servit en safata 4 anys més de Casa Blanca. Però avui, Karl Rove, el principal assessor polític de George Bush, ha entrat en la llarga llista dels cadàvers polítics, caiguts en la guerra a l'Iraq. El president Bush començarà el decisiu mes de setembre encara una mica més sol, però lliure, almenys, d'un altra bèstia negra dels demòcrates a l'hora de presentar comptes sobre el fiasco iraquià devant un Congrés dominat per l'oposició.

Esquitxat per escàndols

En el sopar anual amb corresponsals de ràdio i televisió, Rove es burlava de la seva situació. Sabia que tenia la protecció presidencial davant les diverses comissions parlamentàries que l'investigaven. Però la seva sort es va començar a decidir amb aquest jurament. Al març, l'exespia de la CIA Valerie Plame l'acusava directament d'haver filtrat el seu nom a la premsa -un delicte federal- per tal de desacreditar el seu marit, Joseph Wilson. El fiscal no hi va veure proves suficients. Wilson, exambaixador a l'Iraq i a diversos països africans, havia desmuntat, abans de la guerra a l'Iraq, la tesi de l'Administració sobre les armes de destrucció massiva. Tenia raó, però als ideòlegs de l'administració Bush la realitat els feia nosa.

L'últim favor presidencial el va obtenir encara el mes passat, quan Bush li va evitar testificar al Senat per un altre escàndol: el cessament de 8 fiscals federals que els demòcrates atribuïen a raons polítiques.

El número 1 del màrqueting polític

Amb només 23 anys, Karl Rove ja va treballar el 1973 com a assistent de George Bush, pare de l'actual president, en el Comitè Nacional Republicà i a principis dels anys vuitanta va obrir una oficina de consultoria política a Texas.

El seu primer client va ser Bill Clements, el primer governador republicà del segle XX a Texas, per qui va treballar el 1978. A finals de la dècada dels 80, Rove es va convertir en el número u del màrqueting polític, amb una envejable llista de contactes, fet que va portar que importants membres del Partit Demòcrata es passessin a les files republicanes.

Suscitador d'amors i odis

Els seus detractors l'acusen d'haver destruït la reputació de diversos demòcrates amb mètodes poc ètics com escoltes telefòniques. Mentre que els seus admiradors l'atribueixen el mèrit que convencés el mateix George W. Bush de les seves possibilitats de victòria en les eleccions a governador de Texas del 1994 i que l'animés a presentar-se com a candidat a president l'any 2000.

Amb Rove s'acomiada l'últim ideòleg de l'actual administració, a banda del vicepresident Dick Cheney. El van precedir homes com Perle, Wolfowitz i Rumsfeld, els executors del Pentàgon. Passi el que passi en les eleccions de la tardor del 2008, els Estats Units es preparen per al canvi.

Anar al contingut