Josep Borrell sobre les negociacions de PSOE i ERC: "És una situació anòmala"
Josep Borrell al Parlament Europeu defensant la seva candidatura a màxim responsable d'Exteriors de la UE (EFE)
Madrid

Josep Borrell sobre les negociacions del PSOE i ERC: "És una situació anòmala"

El fins avui ministre d'Exteriors reclama al PP que "ofereixi una alternativa" a ERC: "Quan hi ha alternatives, els preus baixen"

RedaccióActualitzat

Aquest divendres Josep Borrell abandona el càrrec de ministre d'Exteriors en funcions per convertir-se aquest diumenge en l'alt representant exterior de la Unió Europea.

I ho ha fet aprofitant per considerar que la responsabilitat última que el seu partit, el PSOE, estigui negociant amb ERC, és del PP.

L'anomalia de Junqueras

A la pregunta de què li sembla que les negociacions depenguin d'Oriol Junqueras, el líder d'ERC condemnat per sedició, Borrell ho ha considerat una anomalia:

"És una situació anòmala, sense dubte, però les coses són com són: hi ha un partit polític que es presenta a les eleccions i aconsegueix vots, té diputats, forma part del joc polític, i en la mesura en què el PP no vol de cap manera facilitar una investidura i no volem anar a terceres eleccions, s'ha de buscar una majoria parlamentària en un altre lloc."

"Si el PP oferís la possibilitat d'una alternativa, com a mínim en el debat parlamentari hi hauria més potencials opcions, seria una alternativa, oi? I quan hi ha alternatives, els preus baixen."

El progressisme d'ERC

Entrevistat a la cadena Onda Cero, Borrell ha anat més enllà: contradient la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha dit que no considera que ERC sigui un partit progressista:

"Jo, avui, a aquest partit d'ERC, amb els seus comportaments, jo no l'anomenaria un partit progressista. El nacionalisme irredempt que exerceixen, per a mi està als antípodes d'un postura progressista."

Borrell ha presentat la dimissió al Consell de Ministres d'aquest divendres, i la cartera d'Exteriors l'assumirà temporalment la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles.

Voluntat de diàleg

El dia després de la primera reunió entre el PSOE i ERC per negociar la investidura de Sánchez, responsables dels dos partits han insistit que tenen voluntat de diàleg.

Totes dues formacions han assegurat que aquesta primera trobada ha estat constructiva, i que en la pròxima, dimarts que ve, s'esforçaran per acostar posicions, que encara estan molt allunyades.

Aquest divendres, i en declaracions a "Els matins", Marta Vilalta, d'ERC, ha assegurat que per part del PSOE hi ha voluntat d'escoltar i de parlar.

Per la seva banda, Jaume Asens, cap de llista d'En Comú Podem, ha dit que perquè la taula de negociacions sigui viable, cal que s'investeixi Pedro Sánchez.

 

ARXIVAT A:
Josep BorrellPSOEERCEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut