Barcelona

José María Mena deixarà el càrrec de fiscal en cap de Catalunya després de deu anys d'exercici

José María Mena deixarà el càrrec de fiscal en cap de Catalunya després de deu anys d'exercici, satisfet amb la feina feta. Durant aquest temps s'ha destacat per actuar de manera implacable en la majoria d'escàndols financers i obrint vies en altres àmbits, com els delictes mediambientals. La investigació sobre el 3%, el suposat cobrament de comissions per part del govern convergent que va denunciar Pasqual Maragall, és l'última gran iniciativa de José María Mena com a fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Actualitzat
En els deu anys que ha estat al càrrec, s'ha intensificat la pressió de la fiscalia en temes com el medi ambient, els accidents laborals o el trànsit. En els casos Casinos, Estevill o Planasdemunt hi ha intervingut directament o indirectament. També va ser el fiscal que va demanar presó per a Javier de la Rosa, l'any 1994, per la seva actuació a l'empresa Grand Tibidabo. Aleshores, era fiscal en cap de Barcelona Carlos Jiménez Villarejo, amb qui té una gran sintonia personal i professional. Tots dos es van querellar contra Jordi Pujol pel cas Banca Catalana. 22 anys després és el procés pel qual més se'l recorda i que més enemistats li ha comportat en l'entorn de Convergència i Unió.

Des de la seva posició no ha estalviat crítiques a l'actuació de companys, jutges o polítics. Militant antifranquista, va estar afiliat al PSUC fins a l'aprovació de la Constitució. L'any 72, José María Mena va ser destinat a Lleida per ser amic de persones contràries al règim de Franco. El segon trasllat forçós de la seva carrera professional. Sis anys abans havia aterrat a Barcelona procedent de Santa Cruz de Tenerife, havia demanat penes de presó per a uns empresaris per la mort de 14 treballadors en un accident laboral. Mena plega, amb 70 anys, gairebé 40 a Catalunya i sense parlar català.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut