Joana Ortega, en una imatge d'arxiu
Ortega assegura que "s'estan fent els deures" amb l'objectiu d'arribar al sostre de dèficit.
Jerusalem

Joana Ortega titlla d'injusta la sentència sobre el castellà a les escoles i confia que es corregirà la situació

La Generalitat confia que el recurs que presentarà contra la resolució del Tribunal de Justícia de Catalunya salvarà l'actual model d'immersió lingüística a l'escola. Ho ha dit des de Jerusalem la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, que ha considerat que la sentència afecta l'"espina dorsal" de Catalunya, la llengua, i ha subratllat que la Generalitat "sempre aplica la llei". Mentre la Generalitat prepara el recurs que presentarà dimarts vinent, el món de l'ensenyament ja s'ha començat a mobilitzar.

Actualitzat
La vicepresidenta catalana, Joana Ortega, ha expressat des de Jerusalem, on ha començat una visita de tres dies a Israel i Jerusalem Est, la seva esperança que el recurs anunciat per la Generalitat a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de donar dos mesos a Ensenyament perquè implanti el castellà com a llengua vehicular a les escoles, juntament amb el català, triomfi.

Ortega ha assegurat que ens trobem al davant d'"una altra sentència que arriba més i més a l'espina dorsal del nostre país, que és la llengua"."La Generalitat és una institució que sempre aplica la llei, però jo confio que es pugui corregir una sentència que crec que no és justa. No vull anticipar resultats, però sí que puc dir que és molt necessari aquest recurs", ha apuntat.

La vicepresidenta ha subratllat que "la llengua no és cap problema en la realitat catalana" i ha definit el sistema educatiu del país com un "exemple d'immersió lingüística" i "cohesió". Per això, ha reiterat, es tracta d'una "sentència injusta" sobre "una divisió i un problema inexistents".

Una decisió controvertida

Excepte PP i Ciutadans, la resta de partits catalans defensen el model d'immersió lingüística.

Un altre clar suport al model educatiu català ha vingut des de Galícia per part del ministre de Justícia espanyol. Caamaño considera que la sentència només fa referència a les famílies que van presentar la denúncia per escolaritzar els seus fills en castellà, i no pas al conjunt del sistema. Tot i això, alguns especialistes ho veuen diferent.

Mentre la Generalitat prepara el recurs que presentarà dimarts vinent, el món de l'ensenyament ja s'ha començat a mobilitzar. Els sindicats de mestres volen organitzar una gran manifestació a favor de la immersió lingüística i de rebuig a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia.

L'alt tribunal català ha establert un termini màxim perquè la Generalitat compleixi la sentència que el Tribunal Suprem va dictar l'any passat perquè el sistema educatiu català tingui també el castellà com a llengua vehicular.
Anar al contingut