Madrid

Llibertat amb càrrecs i retirada del passaport per a Joan Coma després de declarar davant l'Audiència Nacional

El regidor surt de l'Audiència Nacional després de declarar davant del jutge, que li ha retirat el passaport

RedaccióActualitzat

El regidor de la CUP de Vic Joan Coma ha quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar durant una hora davant del jutge de l'Audiència Nacional com a acusat d'un delicte d'incitació a la sedició. El jutge, atenent les peticions fiscals, li ha retirat el passaport. A la una del migdia, el regidor ha sortit de l'Audiència Nacional.

Un centenar de persones membres i simpatitzants de la CUP i representants d'altres partits independentistes s'han concentrat a prop del tribunal en suport al regidor cupaire de Vic. Ara bé, la Policia Nacional no els ha permès concentrar-se a les portes del tribunal, sinó que ho fan al carrer Génova.

Des de Madrid, l'advocat Benet Salellas ha manifestat que han acusat Joan Coma amb expressions del Codi Penal franquista, ja que en l'actual no es recullen. Salellas també ha admès que tècnicament el fiscal podria demanar presó, però assegura que no s'entendria.

Unes 35 persones, encapçalades per les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Anna Gabriel, amb representants d'ERC, el PDeCAT i altres formacions pro dret a decidir, ha arribat a primera hora del matí a Madrid després de viatjar aquesta nit amb autocar des de la capital d'Osona, segons ha confirmat la mateixa Reguant:

 

Al seu compte de Twitter, Coma ha explicat que la primera pregunta que li ha fet el fiscal ha estat "si per trencar un ou i fer la truita cal fer força".

 

 

Concentracions de suport després de la detenció

Joan Coma va ser detingut ahir a l'Ajuntament de Vic perquè es va negar a comparèixer a l'octubre davant del jutge Ismael Moreno. Se l'acusa d'un delicte d'incitació a la sedició per unes declaracions fetes en un ple municipal de Vic l'any passat. El regidor de la CUP va defensar que calia la desobediència de les institucions catalanes per arribar a la independència, i va dir que "per fer la truita, abans cal trencar els ous".

Mentrestant, concentracions aquest dimarts de suport a Joan Coma davant d'un centenar d'ajuntaments d'arreu del territori per denunciar la judicialització de la política. La protesta més nombrosa va ser a Vic, sota el lema "mai caminaràs sol". A la mobilització hi van participar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va defensar la llibertat d'expressió de tots els càrrecs electes, així com Marta Rovira i Jordi Turull, de Junts pel Sí, Anna Gabriel, de la CUP, i Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot.

Les entitats sobiranistes també van participar en la concentració, que es va repetir a les portes d'ajuntaments com el de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Girona, Igualada o Montblanc.

Per contra, Ciutadans i el PP mantenen que la detenció de Coma no suposa cap atac a la llibertat d'expressió. Des de Madrid, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha acusat els dirigents catalans que donen suport a Joan Coma de destruir a poc a poc la democràcia amb la seva actitud.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut