Líbia / Bengasi

Itàlia indemnitzarà Líbia amb inversions multimilionàries per abusos durant l'època colonial

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i el líder libi, Moammar al-Gaddafi, han signat aquest dissabte a Líbia un acord que compromet Itàlia a compensar Líbia amb inversions multimilionàries durant 25 anys. Els diners que Itàlia invertirà a Líbia serviran per indemnitzar els excessos i abusos de la colonització del país africà. En contrapartida, el govern de Gadafi oferirà més petroli a Itàlia i lluitarà contra l'emigració clandestina. La missió inèdita de Berlusconi ha fet d'Itàlia la primera potència europea que indemnitza un país colonial.

Actualitzat
El règim de Moammar al-Gaddafi fa anys que reclamava recompenses morals i econòmiques. Els dos governs han negociat durant anys un gran acord per obrir una nova etapa que tanqui les ferides del passat.

El ministre d'Afers Estrangers libi, Mohammed Abel-Rahman Shalgam, ha dit que "els italians fan una proposta significativa d'aproximadament 5.000 milions de dòlars en 25 anys". Aquestes inversions se centraran en infraestructures, escoles, beques per a universitats, per a vivendes i per a plans de jubilació de soldats que van reclutar per lluitar a Eritrea, Etiòpia i Somàlia

A canvi de la compensació, Itàlia s'assegura el compromís libi de lluitar contra la immigració il·legal, i el subministrament continu del 25 per cent de les importacions de petroli.

Entre el 1911 i el 1943, Roma va colonitzar Líbia. Els historiadors asseguren que les tropes italianes, sobretot en l'època de Mussolini, van espoliar el país, van matar 60.000 libis i en van desplaçar més de 100.000.

La iniciativa italiana estableix un precedent incòmode pel Regne Unit, França, Portugal, Bèlgica i Espanya: les altres potències colonials europees que fins ara s'han negat a recompensar la colonització africana.
Anar al contingut