El negociador palestí Saeb Erakat escolta com el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry parla amb la premsa després d'una reunió amb el pr…
El negociador palestí Saeb Erakat escolta com el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry parla amb la premsa. (Foto: Reuters)
Jerusalem

Israelians i palestins donen passos lents per a un acord marc que els apropi a la pau

Israelians i palestins han fet alguns passos cap a l'acord marc que els proposa el secretari d'Estat dels EUA , John Kerry, sense que, de moment, s'hagi pogut arribar a un document que serveixi de base per a les negociacions de pau. Demà viatjarà a l'Aràbia Saudita i Jordània per seguir les converses amb l'objectiu d'apropar la pau a l'Orient Mitjà.

RedaccióActualitzat

La maratoniana missió del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, al Pròxim Orient no està aconseguint, de moment, els avanços que s'esperava. Després de reunir-se durant hores, durant dos dies, amb els líders palestí i israelià, Kerry ha reconegut alguns progressos però cap de les parts ha donat el vistiplau encara a l'acord marc dels nord-americans. La proposta intenta traçar les línies de negociació sobre els punts més espinosos com les fronteres, la seguretat o l'estatus de Jerusalem. Però, segons fonts palestines, les idees de Kerry són més pròximes a la posició d'Israel, que, per la seva banda, ha acusat els palestins d'entorpir el procés de pau.

Israelians i palestins han fet alguns passos cap a l'acord marc que els proposa el secretari d'Estat dels EUA , John Kerry, que ara viatjarà a l'Aràbia Saudita i Jordània per seguir les seves converses amb l'objectiu d'apropar la pau a Orient Mitjà.

Kerry, que va arribar dijous a la regió en el que és el seu desè viatge a la zona des del febrer, ha anunciat a Ramallah alguns progressos amb les parts, però sense que s'hagi pogut arribar encara a un document que serveixi de base per a les negociacions de pau.

Després d'una trobada de gairebé quatre hores amb el líder palestí, Mahmud Abbas, el cap de la diplomàcia nord-americana s'ha mostrat optimista sobre les possibilitats de redactar aquest document. L'acord marc, segons la nomenclatura diplomàtica dels Estats Units, ni tan sols hauria de ser signat i abordaria les qüestions més importants en litigi entre israelians i palestins, com són la delimitació de fronteres, els mecanismes de seguretat, la divisió de Jerusalem i el problema dels refugiats palestins.

Sense entrar en detalls pel que fa a les reunions que ha mantingut Kerry des de dijous amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i amb Abbas, ha dit que està "convençut" que les converses dels dos últims dies han "concretat i fins i tot resolt certs temes".

Segons fonts de la seva delegació, Kerry té previst tornar a la zona d'aquí a dues setmanes per seguir impulsant l'"acord marc".

Des que el procés es va iniciar el juliol passat després de tres anys d'estancament, les parts han celebrat al voltant de vint rondes negociadores, si bé els resultats han estat imperceptibles.

Els palestins es queixen que Israel dilata el procés sense parlar realment dels assumptes més espinosos de l'històric conflicte de la regió, mentre que els israelians creuen que els seus interlocutors de Ramallah tenen la mirada posada en el dia de després: buscar més reconeixement en els organismes internacionals i aconseguir la condemna d'Israel.

Anar al contingut