Foto arxiu (EFE)
Foto arxiu (EFE)
Barcelona

Intensifiquen les inspeccions a botigues de compravenda d'or per l'augment d'estrebades a ancianes

Els Mossos d'Esquadra han intensificat les inspeccions a les botigues de compravenda d'or després d'haver registrat un augment de les estrebades al carrer sobretot a dones grans que porten collarets d'aquest metall.

RedaccióActualitzat
Els Mossos d'Esquadra han intensificat les inspeccions a les botigues de compravenda d'or després d'haver registrat un augment de les estrebades al carrer sobretot a dones grans que llueixen collarets d'aquest metall.

Així ho ha assegurat l'inspector en cap de l'àrea tècnica de proximitat i seguretat ciutadana de la policia catalana, Albert Oliva, que ha explicat que la policia administrativa ha incrementat els controls en aquests establiments perquè "han augmentat molt el negoci" els últims anys.

Segons xifres del 2011 recollides en un estudi fet pel Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), hi ha un total de 645 establiments de compravenda d'or a Catalunya.

"Ara hi ha més facilitat per introduir l'or al mercat"
, ha constatat Oliva, que ha afirmat que aquestes botigues permeten que sigui més immediat desfer-se de les joies robades, ja que mentre s'interposa la denúncia, l'or ja pot estar fos.

El context econòmic ha fet aflorar aquesta acció delictiva que "havia desaparegut gairebé del món policial" per diverses raons: és fàcil de fer, difícil de detectar per la policia i afecta un col·lectiu amb menys capacitat de resposta per les seves mateixes característiques físiques", ha asseverat l'inspector.

Tot i que ha destacat que no és un fenomen alarmant, ha admès la dificultat policial de rastrejar els lladres, precisament perquè per iniciar les indagacions es necessita recollir dades sobre els sospitosos, cosa difícil per la "falta de capacitat de retenció" dels més grans i l'efecte sorpresa.

No es tracta d'estrebades violentes en què la víctima surti ferida perquè "acaben passant a la via pública i no hi ha una amenaça directa ni un dany físic vinculant", ha indicat, a més d'afegir que els perfils d'aquest tipus de lladres no tenen un patró comú.

Revisions del gas

Una altra tipologia que ha ressorgit són les falses revisions del gas en els domicilis de les persones grans, per la qual cosa Oliva recomana que els neguin l'entrada si no es tracta de cap emergència: "No hi ha cap pressa a fer la revisió".

Oliva ha volgut remarcar que en tots dos casos, "no es tracta d'una situació preocupant" i que no volen alarmar la gent, sinó que la informació forma part d'una estratègia de treball preventiu.

Xerrades amb persones grans

Per aquesta raó, la policia catalana treballa directament amb el col·lectiu a través de xerrades en residències on els agents els donen alguns consells per evitar ser abordats per lladres com portar amagades les joies o, directament, deixar-les a casa.

En aquestes trobades, que solen tenir èxit de convocatòria i molta participació per part de la gent gran, també els aconsellen evitar treure la pensió de cop del banc, no obrir la porta a desconeguts (pels falsos revisors del gas), no donar dades personals ni acceptar regals o contractar ofertes dubtoses.

Anar al contingut