"Immortals?", la cursa milionària en la recerca per allargar la vida

El "30 minuts" explora com grans companyies i diversos científics treballen per allargar la vida més enllà dels límits que coneixem

Ignasi GallartActualitzat

Allargar la vida més enllà dels límits actuals és possible. Així ho creuen companyies com Google, que inverteixen milers de milions de dòlars en recerca en longevitat. I també els científics que ja treballen per retardar o fins i tot revertir l'envelliment.

Per primera vegada, s'han plantejat alentir o aturar l'envelliment, atacant-lo com si fos una malaltia. Un canvi de mentalitat que ja ha aconseguit èxits al laboratori com ara allargar la vida de ratolins un 40%. El que equivaldria per als humans viure fins als 120 anys. Aquest assaig, aconseguit al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques de Madrid és només un dels molts experiments que apunten en aquesta direcció. A la Universitat Harvard, a Boston, resumeixen aquest nou enfocament de la recerca.

David Sinclair, Harvard Medical School

"No és ridícul parlar de la font de la joventut. Ho estem fent. Ja hem descobert com alentir l'envelliment, com revertir l'envelliment en animals i només és una qüestió de temps fins que tinguem aquestes medecines i demostrar que podem alentir i revertir l'envelliment en els humans."

 

 

Per fer-ho, els científics estan desxifrant per què el cos comença a deteriorar-se a partir dels 40, 50 anys. És des d'aquest moment quan apareixen càncers i altres malalties cardiovasculars i degeneratives associades a l'edat. La nova estratègia és posar-hi remei buscant una píndola que ens mantingui joves, per exemple, com explica Maria Blasco, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques:

" L'única manera realment de fer-mos viure més anys sense malalties seria augmentar el temps de vida de joventut. Seria fer que una persona de 80 anys, a tots els efectes, siga com una persona de 40 anys."

 

Si això s'aconseguís, s'obriria la porta a allargar l'esperança de vida dels humans, d'això n'està convençut Manuel Serrano, Investigador ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona:

"No sé i el límit estarà a 120 o a 140, però estic segur que s'augmentarà."


Investigadors més punters

Un equip del "30 MINUTS" ha seguit la cursa científica per lluitar contra l'envelliment, accedint als laboratoris i entrevistant els investigadors més destacats del món com Maria Blasco, del Centro Nacional de Investigaciones Científicas (CNIO), Manuel Serrano de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), Cynthia Kenyon de California Life Corporation (CALICO) o David Sinclair del Harvard Medical School entre d'altres.

Cynthia Kenyon, vicepresidenta de recerca en envelliment CALICO

"Tenim una mirada llarga, intentant entendre profundament l'envelliment, d'una manera creativa. Per exemple, ens preguntem si potser la natura té nous secrets sobre la longevitat que no coneixem encara."


Sang jove

Les ànsies per mantenir-se jove i allargar la vida ha portat algunes persones a buscar remeis que encara no estan provats com els suplements nutricionals i fins i tot a pagar 8.000 dòlars per una transfusió de sang, de joves d'entre 17 i 25 anys.

"30 MINUTS" ha visitat la clínica on es fan aquesta pràctica i n'ha parlat amb els responsables, molt criticats per basar-se en estudis científics encara prematurs.

 

 

La sang jove pot ser, però, un dels recursos per rejovenir. Això és el que s'està estudiant a la Universitat de Stanford i a l'empresa Alkahest, filial de Grífols, que busquen en el plasma la solució a malalties de l'envelliment com el Parkinson o l'Alzheimer.

Darrere la cursa per la longevitat hi ha grans inversors que hi aboquen milions, en el que s'albira serà un gran negoci. Alguns a títol particular, impulsats també per la por de morir, d'altres són companyies tan importants com Google i les tecnològiques de Silicon Valley.


Immortalitat?

Tot plegat ha fet ressorgir el vell somni de la immortalitat en algunes persones. Fins i tot hi ha divulgadors com José Luis Cordeiro que fan conferències assegurant que d'aquí 30 anys s'aconseguirà la mort de la mort.

Els nous horitzons científics i tecnològics també han donat esperances als qui confien en la criogènia i tenen els seus familiars difunts congelats, esperant poder reviure'ls algun dia. L'equip de "30 MINUTS" ha pogut entrevistar un jove, que viu entre Palma i Barcelona, que ha criopreservat recentment el seu pare. El reportatge també viatja fins al centre més gran del món de criopreservació.

 

 

La genètica determina només el 20% de la longevitat, la resta depèn de l'estil de vida, de l'entorn i de la medicina. Per això, els avenços científics tindran un gran impacte sobre l'esperança de vida, com ja va passar al segle XX.

Però lluitar contra l'envelliment també obre la porta a moltes preguntes: viure més vol dir viure amb salut? Si triguem més a envellir, fins quan podrem viure? Es pot afirmar que som a les portes de la immortalitat? Quin impacte tindrà en el planeta?

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut