Barcelona

Generalitat i Ajuntament qualifiquen d'inacceptable el comportament de les elèctriques

En el segon dia de tall del subministrament elèctric en alguns barris del centre de Barcelona, la Generalitat ha intentat traduir en fets la indignació de la ciutadania. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha anunciat que el govern actuarà amb contundència en aquest cas i que, si finalment imposa sancions, les aplicarà amb fermesa. També l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha advertit que demanarà indemnitzacions "patrimonials" a Fecsa-Endesa i Red Eléctrica Española pel caos que ha viscut la ciutat. Més conciliador, el ministre d'Indústria, Joan Clos, ha prioritzat el restabliment del servei a les sancions que es puguin imposar. A la banda de l'oposició, CiU i PPC han coincidit a criticar la "falta de previsió" de les administracions. CiU ha denunciat un dèficit inversor de la Generalitat, mentre que el PPC ha dit que el govern "ha estat de vacances" durant la crisi.

Actualitzat
Com a responsable del departament d'Energia, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha estat la cara visible del govern després de la reunió del Consell Executiu i ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu. Castells ha volgut frenar els recels que aquest gest es quedi simplement en una formalitat i ha afegit que "si escau" el govern reclamarà "les responsabilitats" que calguin a les empreses encarregades del subministrament i actuarà "amb tota contundència" a l'hora d'aplicar les sancions.

Castells no ha volgut valorar qui és el culpable de l'apagada, però no ha dubtat a qualificar d'"espectacle penós" la discussió entre Red Eléctrica Española (REE) i Fecsa-Endesa. El conseller també ha considerat "molt ràpida" l'afirmació del president de REE, Luis Atienza, que ha negat que la crisi hagi tingut l'origen en un dèficit inversor. Als clients que sí que tenen llum, el titular d'Economia els ha demanat moderació en el consum per poder garantir que, al vespre, tothom disposés de servei, cosa que més tard s'ha vist que no es podria resoldre tan fàcilment.

Tant Castells com el conseller d'Interior, Joan Saura, compareixeran dilluns al matí al Parlament per informar de la gestió de l'apagada.

Per part del govern municipal de Barcelona, l'alcalde, Jordi Hereu, ha comparegut aquest dimarts al matí per deixar clar que l'Ajuntament considerava "inacceptable" l'apagada i per advertir que exigiran indemnitzacions "patrimonials" a les dues companyies elèctriques. Hereu ha agraït a la ciutadania el comportament cívic de la primera nit de foscor i ha fet seva la indignació dels veïns afectats pel tall.

De la seva banda, el ministre d'Indústria, Joan Clos, ha prioritzat la recuperació del servei a les possibles sancions contra Red Eléctrica i Fecsa-Endesa, encara que ha garantit que, si es dóna el cas, seran "contundents". Clos, que compareixerà dilluns a la tarda al Congrés per parlar del cas, ha admès que no està "satisfet" de la "situació de les infraestructures elèctriques", si bé ha deixat clar que el problema "no és d'avui".

Les crítiques de CiU i PPC

L'oposició a Catalunya ha considerat insuficient la resposta que han donat les diferents administracions davant l'apagada. El president de CiU, Artur Mas, ha denunciat les crítiques que li van fer durant l'apagada per les nevades del 2001 i ha dit que, aleshores, a diferència d'ara, hi havia "causes objectives" que havien provocat el tall elèctric. A més, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran Lleida, ha dit que si la interconnexió elèctrica amb França ja estigués feta "hauria atenuat" els efectes de l'apagada.

El diputat de CiU Oriol Pujol ha denunciat que la Generalitat no ha fet dues actuacions previstes al Pla de l'Energia 2005-2007 que haurien minimitzat els efectes de l'apagada. Aquests projectes són la creació d'un enllaç amb un cable de 220.000 volts des de la subestació de Vilanova, a la zona d'Arc de Triomf, amb la de Maragall. I també un altre enllaç amb Maragall que vindria de la subestació de Trinitat. Pujol ha criticat la "frivolitat majúscula" del govern en temes d'infraestructures.

També ha estat crític el president del PP a Catalunya, Daniel Sirera, que ha acusat el govern d'estar "de vacances" durant les primeres hores de la crisi i ha denunciat la falta de mesures per prevenir una situació com l'apagada.
Anar al contingut